Licitaţia pentru corvete poate fi reluată. Şantierul Naval Constanţa a renunţat oficial la proces

Curtea de Apel Constanţa a luat act, miercuri, de renunţarea Şantierului Naval Constanţa la procesul privind licitaţia pentru corvete. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare.
Alina Costache
20 mart. 2019, 14:25
Licitaţia pentru corvete poate fi reluată. Şantierul Naval Constanţa a renunţat oficial la proces

La Curtea de Apel Constanţa a avut loc, miercuri, un nou termen în dosarul în care Şantierul Naval Constanţa a cerut anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete.

Instanţa a decis la acest termen să ia act de renunţarea Şantierului Naval Constanţa la judecată. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare.

„Recursul se va depune la Curtea de Apel Constanţa, sub sancţiunea nulităţii”, a precizat instanţa.

Curtea de Apel Constanţa a anunţat la termenul precedent, din 20 februarie, că la dosar a fost depusă, din partea Şantierului Naval Constanţa, o cerere de renunţare la această judecată, care a motivat că nu doreşte ca acest proces să fie un impediment pentru finalizarea procedurii de achiziţie.

Judecătorul cauzei a decis să anunţe Guvernul şi Ministerul Apărării Naţionale de această decizie a Şantierului Naval, iar cele două instituţii trebuie să comunice dacă sunt sau nu de acord cu hotărârea respectivă.

În ianuarie, la primul termen în acest dosar, Şantierul Naval Constanţa a cerut o amânare pentru angajarea unui apărător, iar compania Damen a formulat o cerere de intervenţie în acest dosar, în favoarea Guvernului României.

Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

MApN a invocat şi litigiul de pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018″, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.

Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, a cerut, în octombrie, anularea licitaţiei, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice.

Cererea de chemare a Guvernului şi Ministerului Apărării în judecată, cu solicitarea de anulare a hotărârii de guvern emisă în februarie 2018, a fost înregistrată pe 19 octombrie.

O săptămână mai târziu, MApN prelungea din nou termenul licitaţiei, pentru 12 ianuarie.

Şantierul Naval Constanţa a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziţie mai participau Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).

La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a „pune presiune pe Ministerul Apărării” pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.

Guvernul a aprobat în februarie 2018 o hotărâre pentru încheierea unui acord cadru pentru patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Detaliu scandalos în legea contra drogurilor la volan. Ce vor fi obligați să facă șoferii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Meteorologii anunță o răcire semnificativă a vremii în a doua parte a săptămânii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!