Atât cafeaua, cât și ceaiul verde conțin cofeină, o substanță care stimulează sistemul nervos.
Totuși, între cele două băuturi există diferențe notabile. O ceașcă de ceai conține de aproape trei ori mai puțină cofeină decât o ceașcă de cafea, iar absorbția sa este întârziată în organism din cauza taninilor prezenți în ceai. Cu alte cuvi8nte, cofeina din ceaiul verde se eliberează treptat în corpul nostru.
Citeste si Cât ceai verde poți să bei zilnic dacă vrei să slăbești, fără să riști efecte secundare
În schimb, în cafea, cofeina este liberă și pătrunde rapid în sânge. Prin urmare, cafeaua acționează ca un impuls rapid, stimulând mai repede, dar pentru o perioadă mai scurtă de timp (aproximativ 2-3 ore), în timp ce ceaiul stimulează, de asemenea, dar fără efectele uneori deranjante ale cafelei.
Ceaiul și cafeaua conțin ambele numeroși antioxidanți. Contrar așteptărilor, cafeaua conține, de fapt, mai mulți antioxidanți decât ceaiul. O ceașcă de cafea poate furniza între 200 și 550 mg de antioxidanți, în timp ce o ceașcă de ceai poate conține până la 200 mg.
Ceaiul verde conține un tip special de polifenol, EGCG, un antioxidant puternic care nu se regăsește în altă parte.
Antioxidanții ne ajută să ne protejăm organismul împotriva multor boli, să neutralizăm deșeurile oxidative și să prevenim îmbătrânirea prematură.
Cafeaua tinde să inhibe absorbția anumitor vitamine, în special a vitaminelor B, precum și a mineralelor, ceea ce poate crește riscul de carențe. Ea mărește, de asemenea, eliminarea urinară a calciului și a magneziului, ceea ce, pe termen lung, poate agrava anumite probleme de sănătate.
Ceaiul verde, pe de altă parte, împiedică absorbția fierului atunci când este consumat în timpul mesei, reducând absorbția acestuia cu aproximativ 60%. Este, așadar, esențial pentru persoanele cu carențe sau susceptibile la deficiențe de fier să îl consume la 2-3 ore după masă, pentru a nu se amesteca cu bolul alimentar.