Deși, în restul anului, ceaiul nu este o băutură preferată de mulți români, odată cu venirea frigului, o ceașcă fierbinte devine o alegere populară. Infuziile de plante sau fructe ajută la relaxare, combat simptomele răcelii și reprezintă un motiv de socializare.
Ștefan, un pasionat de ceaiuri, a transformat această băutură într-o rutină zilnică: „Nu sunt băutor de cafea, nu m-am înţeles niciodată cu cafeaua şi uşor, uşor am dezvoltat o pasiune pentru ceaiuri. Am mers din ceainărie, în ceainărie, am încercat cât mai multe până când am descoperit ceaiul care îmi place cu adevărat”.
În marile orașe, ceaiul nu mai este doar un remediu terapeutic, ci și o experiență gastronomică și socială: „În ultimul timp am văzut atracţie în rândul tinerilor. Încep să guste ceaiul, în special infuziile de fructe. Pe fiecare categorie sunt consumatori foarte bine definiţi. Oameni pe propriile picioare, cu venituri stabile, care consumă ceaiuri negre, ceaiuri verzi. Sunt consumatori care consumă un singur tip de ceai”, a precizat Robert Voicu, proprietar de ceainărie, pentru Observator News.
România a început să importe ceaiuri speciale, unele dintre ele considerate adevărate delicatese:
Perle de iasomie – 810 lei/kg
Matcha cu boabe de orez – aproximativ 600 lei/kg
Ceai galben – 530 lei/kg
Românii consumă, în medie, doar 60-70 de cești de ceai pe an, echivalentul a 100 de grame, ceea ce ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Totuși, în sezonul rece, vânzările de ceai se dublează.
„Dacă în restul anului oamenii preferă ceaiurile tari, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul negru, iarna, clienţii se orientează mai degrabă către infuzii de plante şi de fructe care să le stârnească mai degrabă relaxarea. Preţurile sunt cuprinse între 15 lei şi 50 de lei. Avem de la măr, la căpşuni, scorţişoară, portocale”, a spus Georgiana Olteanu, librar.
Ceaiul are numeroase efecte benefice asupra organismului: ajută digestia, ]ntărește imunitatea, reduce inflamațiile, îmbunătățește somnul și relaxează sistemul nervos.
Specialiștii recomandă consumul a două-trei cești pe zi. România a importat în ultimul an aproape 265.000 de kilograme de ceai din țări precum China, Sri Lanka, Grecia și Polonia, un semn că interesul pentru această băutură începe să crească.
Vezi și Cum te poate ajuta ceaiul de mușețel: 5 beneficii pentru sănătate