„În domeniul interceptărilor există toate garanțiile în acest moment că drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate. Tot ce se desfășoară în acest domeniu se desfășoară cu autorizarea judecătorului, trecând prin filtrul procurorului. Aceste speculații că se încalcă drepturile cetățenilor nu sunt adevărate. Nu se încalcă drepturile cetățenilor. Noi facem eforturi susținute, împreună cu Ministerul de Interne, să asigurăm o coerență a desfășurării urmăririi penale după această decizie a CCR„, a declarat Bogdan Licu, la Parlament, potrivit Agerpres.
El a susținut că posibilitățile tehnice care există în prezent sunt limitate, însă a dat asigurări că parchetele își desfășoară activitatea fără sincope majore.
Bogdan Licu a precizat că cei 40 de polițiști de la MAI nu sunt suficienți pentru realizarea suportului tehnic care a fost asigurat de SRI. „Cu siguranță nu sunt suficienți. Noi trebuie să ne creionăm ceea ce vrem să facem în acest moment și dacă ne-ar oferi astăzi MAI cei 40 de polițiști nu avem unde să-i aducem, pentru că noi, parchetele obișnuite, Ministerul Public, nu avem în organigramă un serviciu, un compartiment unde să putem aduce acești polițiști. Noi trebuie să ne modificăm mai întâi regulamentul de ordine interioară, ștatul de funcții (…) și după aceea vom trece la o procedură de selecție a polițiștilor judiciari„, a explicat Licu.
El și-a exprimat speranța că această procedură va fi finalizată în circa două — trei săptămâni.
Licu a precizat că în dosarele aflate pe rol și care au avut suportul SRI se vor pronunța instanțele de judecată.
„Din totalul dosarelor instrumentate de parchetele obișnuite, în aproximativ 60% apelam la serviciile Poliției prin Direcția de Operațiuni Speciale. Pe cale de consecință, la aproximativ 40% apelam la serviciile SRI„, a adăugat prim-adjunctul procurorului general.