Adrian Oros a declarat că actualul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, şi-a găsit un secretar de stat „pe măsură”, în condiţiile în care au fost puţini cei care au dorit să facă parte din echipa sa.
”Numirea lui Ioan Ştefan Groza ca secretar de stat în Ministerul Educaţiei este o ruşine şi o palmă dată învăţământului românesc ţinând cont de antecedentele sale, cu dansatoarele aduse în 2015 la un eveniment din cadrul unui proiect cu fonduri europene. Am cerut atunci demisia sa din minister, unde era director, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La aşa ministru al Educaţiei pe care îl avem acum, aşa secretar de stat a fost numit. Probabil puţini au fost cei care au dorit să intre în echipa actualului ministru, astfel că Valentin Popa şi-a găsit un secretar de stat pe măsură”, a spus Oros, citat de Mediafax.
Ioan Ştefan Groza este vicepreşedinte al Senatului USAMV Cluj-Napoca şi cadru didactic la Facultatea de Medicină Veterinară, şef Departament IV Ştiinţe Clinice, coordonator al disciplinei de Reproducţie, Obstetrică şi Ginecologie Veterinară. A fost decan al Facultăţii de Medicină Veterinară în perioada 2008 – 2012, a candidat de două ori pentru funcţia de rector al USAMV Cluj-Napoca dar a pierdut de fiecare dată. Din 2012 a deţinut funcţia de director al Direcţiei Generale pentru Învăţământ Superior din Ministerul Educaţiei.
În 30 ianuarie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficiat decizia de numire a lui Ioan Ştefan Groza ca secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
În octombrie 2015, deputatul Adrian Oros i-a cerut ministrului Educaţiei de atunci, Sorin Cîmpeanu, demiterea ”de urgenţă” a directorului Direcţiei Generale pentru Învăţământ Superior din MECS, Ioan Ştefan Groza, acuzându-l că a adus dansatoare la un eveniment organizat, în ianuarie, în cadrul unui proiect european, la Predeal.
”Am primit, recent, mai multe informaţii legate de subiectul organizării scandaloase, de către Ioan Ştefan Groza, director general al Direcţiei Generale pentru Învăţământ Superior din cadrul Ministerului Educaţiei, a întâlnirii finanţate din fonduri europene care a avut loc în cursul lunii ianuarie 2015, la un hotel din Predeal. Întâlnirea, având ca tematică «Facilitarea inserţiei în piaţa forţei de muncă a absolvenţilor de învăţământ universitar», a avut loc în cadrul unui proiect POSDRU, al cărui manager era Ioan Ştefan Groza. Nu a fost un eveniment cu expuneri legate de programul comunicat participanţilor, aşa cum era de aşteptat, ci unul cu expuneri ale mişcărilor unor dansatoare aduse special pentru participanţi. În aceste condiţii, vă solicit, domnule ministru Sorin Cîmpeanu, să-l demiteţi de urgenţă pe Ioan Ştefan Groza”, declara atunci Oros.
Potrivit acestuia, în urma organizării evenimentului de la Predeal, Ioan Ştefan Groza a compromis ”membrii comunităţii academice din patru universităţi de prestigiu din România şi a pus semne de întrebare asupra modului de derulare a tuturor proiectelor POSDRU coordonate de către Ministerul Educaţiei”.
Deputatul PNL a menţionat că, în perioada 23-25 ianuarie 2015, Ministerul Educaţiei a organizat, în parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca şi Universitatea Politehnică Timişoara o întâlnire în cadrul proiectului POSDRU „Îmbunătăţirea calităţii sistemului naţional de învăţământ superior în conformitate cu schimbările societăţii bazate pe cunoaştere şi cu dinamica pieţei muncii” al cărui manager de proiect era Ioan Ştefan Groza, din partea Ministerul Educaţiei.
Adrian Oros a afirmat că întâlnirea de la Predeal a fost în acelaşi ton cu viziunea fostului secretar de stat Vasile Şalaru „privind promovarea cursurilor de educaţia nonformală şi informală, culmea tot pentru facilitarea inserţiei în piaţa muncii a absolventelor de liceu, după deviza «Pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii»”.
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Vasile Şalaru declara, într-o conferinţă de presă la Deva, că ar trebui introduse în şcoli cursuri în care fetele „să înveţe să meargă frumos, să ştie să fie gazde bune şi cum se serveşte ceaiul”, el susţinând că aceste ore de consiliere ar fi utile pentru „o integrare mai uşoară în societate, prin atitudine şi prin ţinută”.
Ulterior, Vasile Şalaru afirma că l-a anunţat pe ministrul Educaţiei că va demisiona, precizând că acele cuvinte nu sunt în vocabularul său. Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu declara apoi că secretarul de stat Vasile Şalaru şi-a depus demisia de onoare.