„Nu există nicio îndoială că acesta va fi cel mai dificil summit G7 din ultimii ani”, a avertizat vineri dimineaţă preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu puţin înainte de deschiderea oficială a summitului de la Taormina de de tradiţionala fotografie de familie.
Cei şapte şefi de stat şi de guvern au pozat zâmbind în majestuosul amfiteatru din mica staţiune balneară siciliană, înainte de a se îndrepta pe jos către locul summitului, în mijlocul oraşului de pe malul Mării Mediterana.
Pentru patru dintre lideri – americanul Donald Trump, francezul Emmanuel Macron, britanica Theresa May şi italianul Paolo Gentiloni, gazda summitului – acesta a fost primul summit G7.
Summitul de la Taormina are ca obiectiv reafirmarea coeziunii membrilor săi, în special în ceea ce priveşte terorismul, după atentatul soldat cu 22 de morţi, printre care numeroşi copii, de la Manchester.
Dar diferendele sunt numeroase, iar preşedintele american a fost aşteptat cu mare interes de partenerii săi, care se întreabă în legătură cu intenţiile sale detaliate privind lupta împotriva încălzirii climatice, comerţul internaţional şi politica faţă de Rusia.
Primul subiect de controversă îl reprezintă chiar declaraţiile făcute joi de Trump, care i-ar fi descris pe germani drept “răi”. Informaţia a fost respinsă de mai mulţi oficiali, inclusiv de purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prezent la întâlnire, a evocat o “problemă de traducere” şi a dat asigurări că preşedintele american nu a avut o “abordare agresivă”.
Cancelarul german Angela Merkel nu a făcut nici un comentariu la sosirea în oraşul sicilian aflat, practic, în stare de asediu de câteva zile, cu aproximativ 7.000 de membri ai forţelor de securitate.
Şeful Guvernului italian, Paolo Gentiloni, a promis să facă tot posibilul pentru a apropia punctele de vedere şi pentru a face din această întâlnire una utilă.
Încălzirea climatică şi menţinerea Statelor Unite în Acordul de la Paris – subiect în privinţa căruia preşedintele american Donald Trump refuză încă să se pronunţe – “va fi cel mai complicat” punct de pe agendă, a avertizat miercuri anturajul preşedintelui francez.
Toată diplomaţia europeană încearcă să “tragă în aceeaşi direcţie” SUA în privinţa climei, a dat asigurări Preşedinţia franceză. Însă aceste eforturi nu par să fi avut încă vreun efect.
Preşedintele american “va face un efort pentru a înţelege poziţia europeană”, a dat asigurări consilierul său pe probleme economice, Gary Cohn.
Un alt subiect de disensiune în reprezintă comerţul internaţional şi rolul de arbitru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, în legătură cu care SUA vor să îşi revizuiască poziţia. Cohn a spus că se aşteaptă la o discuţie “fermă” în acest dosar.
Sancţiunile faţă de Rusia se anunţă un alt dosar exploziv, a admis Cohn, precizând că preşedintele SUA nu şi-a clarificat încă poziţia în această privinţă.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a cerut vineri “tuturor membrilor G7” să îşi reafirme politica de sancţiuni vizând Moscova, atât timp cât acordurile de pace de la Minsk nu vor fi puse în aplicare, pentru a pune capăt conflictului soldat cu 10.000 de morţi în trei ani.
În privinţa migranţilor – una dintre priorităţile Italiei – un compromis pare să se prefigureze, insistând asupra unei abordări globale şi nu bazată numai pe aspecte de securitate, potrivit unor surse diplomatice italiene.
G7 ar urma să reafirme, într-o declaraţie comună separată, angajamentul şi fermitatea în lupta împotriva terorismului islamist.