Dacă nu va fi o lovitură de teatru, summitul va fi unul de „etapă”, în care nu este aşteptată nicio decizie pe tema dosarelor fierbinţi ale momentului, respectiv ajutorul pentru Spania şi criza greacă.
Potrivit unor surse europene, o cerere oficială de ajutor din partea Madridului este probabilă, dar ea nu va fi înaintată mai devreme de săptămâna următoare.
Şi chiar dacă Grecia va fi fără îndoială evocată, raportul creditorilor săi internaţionali (UE, BCE şi FMI), înainte de deblocarea unei tranşe de împrumut de 31,5 miliarde de euro, nu va fi gata pentru summit. Troika a părăsit Atena miercuri şi susţine că speră să încheie un acord cu autorităţile elene „în următoarele zile”.
Dezbaterea riscă să se intensifice pe tema sistemului unic de supraveghere a băncilor din zona euro, deoarece încă există numeroase dezacorduri, atât în privinţa calendarului, cât şi a formei acestuia.
Germania apără o punere în aplicare treptată a acestui mecanism, susţinut de BCE, în timp ce Parisul exercită presiuni pentru avansarea lui „cât mai repede posibil”.
Punerea în aplicare a unui sistem unic de supraveghere bancară este cu atât mai importantă cu cât reprezintă condiţia unei recapitalizări directe a băncilor prin intermediul MES. Această posibilitate interesează foarte mult Spania, care se teme că un ajutor financiar pentru băncile sale va creşte datoria sa publică.
Joi, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, va prezenta raportul său interimar însoţit de propuneri pentru aprofundarea uniunii economice şi monetare. Ideea este să se ajungă la decizii în cadrul summitului programat în decembrie.
Cele 27 de state membre vor dezbate în special propunerea de buget central al zonei euro. Londra vede în aceasta un argument pentru reducerea contribuţiei sale la bugetul plurianual al UE, care va fi discutată la un alt summit la sfârşitul lui noiembrie. Berlinul vrea ca această capacitate bugetară să rămână limitată, în timp ce Parisul o doreşte mai ambiţioasă.
Summitul, care va începe joi la ora 17.00 (18.00 ora României), va continua vineri dimineaţă cu subiecte diplomatice în special Iran, Siria şi Mali.