Liderii minerilor au venit la Bucureşti pentru negocieri cu Guvernul

Conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani şi o delegaţie au minerilor au plecat, vineri dimineaţă, spre Bucureşti, pentru a discuta problemele minerilor cu o comisie ministerială, după ce delegaţia din Capitală, anunţată că va sosi joi seară în Valea Jiului, nu a mai ajuns.
Romania TV
09 mart. 2012, 08:43
Liderii minerilor au venit la Bucureşti pentru negocieri cu Guvernul

Doi lideri de sindicat şi doi mineri, împreună cu conducerea CNH Petroşani, au venit la Bucureşti, pentru a discuta cu o comisie la Ministerul Economiei, Mediafax.

Reprezentanţii minerilor au aşteptat până joi noapte să sosească în Valea Jiului comisia ministerială anunţată pentru o nouă rundă de negocieri şi, pentru că aceştia nu au venit, iar starea conflictuală şi implicit întreruperea activităţii reprezintă un pericol pentru energia naţională, reprezentanţii ortacilor au decis să mai meargă ei încă o dată în Capitală pentru noi negocieri.

Din delegaţia din Valea Jiului fac parte liderul de sindicat Petre Nica, preşedinte al Sindicatului „Muntele”, preşedintele executiv al sindicatului, Laszlo Domokos, doi mineri, precum şi directorul general al Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, Constantin Jujan.

Liderul minerilor a declarat, vineri dimineaţă, că acceptarea deplasării lor la Bucureşti reprezintă o dată în plus disponibilitatea reprezentanţilor minerilor de a rezolva problema. „Vom mai discuta o dată şi sperăm să fim înţeleşi. Avem de partea noastră legea, nu vrem nimic ilegal, nu facem nimic ilegal şi, să fim bine înţeleşi, noi nu cerem măriri salariale împotriva cadrului legal. Diferenţa la salariu de care se tot vorbeşte reprezintă doar un plus financiar care susţine litera legii, adică sporul de pericol, care în contractul colectiv de muncă este la nivelul salariului minim brut pe economie. Când salariul minim pe economie a crescut, sporul nostru nu a fost modificat. Despre acest lucru tot vorbim şi de aceea cerem să fie respectată legea”, a spus Petre Nica.

Potrivit liderului de sindicat, delegaţia minerilor va cere, vineri, în negocierile ce vor avea loc în jurul orei 11.00, doar respectarea legii şi implicit a actului adiţional semnat de mineri după ce fostul ministru al Economiei Ion Ariton le-a recunoscut acest drept. Până când negocierile de la Bucureşti se vor finaliza, minerii nu vor protesta, aceştia fiind trimişi acasă de la unităţile miniere.

Joi seară, în Valea Jiului ar fi trebuit să ajungă o delegaţie ministerială anunţată, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Ministerul Economiei arată, într-un comunicat, că minerii din Valea Jiului care lucrează la minele viabile Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan ale Companiei Naţionale a Huilei ar putea primi o majorare cu 100 de lei a sporului de condiţii grele după formarea Complexului Energetic Hunedoara, programată pentru luna mai.

„Creşterea sporului de condiţii grele cu 100 de lei ar putea fi inclusă în noul buget de venituri şi cheltuieli, care trebuie aprobat în luna mai, după formarea Complexului Energetic Hunedoara. O eventuală modificare a acestei anvelope salariale va fi posibilă doar după formarea Complexului Energetic Hunedoara care va include şi cele patru mine considerate viabile, termenul fiind mai 2012. În acest moment legislaţia este clară şi nu permite majorări salariale într-o companie de stat clasificată ca fiind instituţie bugetară şi care înregistrează pierderi”, se arată în comunicat.

Restructurarea activităţii miniere din Valea Jiului va fi posibilă prin separea activelor viabile de cele considerate neviabile. Minele viabile sunt Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. iar cele neviabile sunt Petrila, Paroşeni şi Uricani, aflate într-un proces de eficientizare şi restructurare care se va finaliza în 2018. În cadrul procesului de separare a activelor au avut loc trei runde de întâlniri, pe 27 februarie, pe 1 martie şi pe 7 martie, precizează instituţia.

„În cadrul primelor două întâlniri au fost analizate posibilităţile adoptării unei hotărâri de guvern, care să asigure plata celei de-a treia tranşe pentru cei 900 de mineri disponibilizaţi, la cele trei mine aflate în procesul de închidere. În urma acestor discuţii, în 28 februarie, a fost adoptată această hotărâre de guvern. Totodată, a fost prevăzută şi acordarea de ajutoare sociale, pentru cei peste 10.000 de pensionari şi susţinerea de cursuri de recalificare, pentru reconversia profesională din Valea Jiului, fiind vizaţi cei 3.300 de mineri care vor intra în acest proces”, se mai arată în comunicat.

Joi seară, preşedintele executiv al sindicatului „Muntele” din Valea Jiului, Laszlo Domokos, a declarat că majorarea cu 100 de lei a sporului de condiţii grele pentru mineri, după formarea Complexului Energetic Hunedoara, programată pentru luna mai, nu este realizabilă. el a precizat că includerea în noul buget de venituri şi cheltuieli, care trebuie aprobat în luna mai, după formarea Complexului Energetic Hunedoara, a creşterii sporului în condiţii grele cu 100 de lei nu se poate realiza faptic deoarece Complexul Energetic Hunedoara nu se va înfiinţa până în luna mai.

„Despre care luna mai este vorba, din anul 2012 sau din anul 2013? În acest moment, toate informaţiile publice ale celor implicaţi în crearea Complexului Energetic Hunedoara arată că această structură ar putea fi înfiinţată, din punct de vedere juridic, doar în al treilea trimestru al anului curent. Juridic înseamnă doar ca acte, nu şi funcţionare propriu-zisă”, afirma Laszlo Domokos.

Astfel, potrivit acestuia, propunerea nu se poate realiza faptic deoarece Complexul Energetic Hunedoara nu se va înfiinţa până în luna mai a acestui an.

Guvernul a intenţionat să comaseze principalii producători de energie şi cărbune în două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica, însă a renunţat la acest proiect din cauza problemelor juridice şi a decis ulterior să creeze două companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH), iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi termocentralele Craiova, Turceni şi Rovinari.

Cele două companii energetice nou create vor fi privatizate până la sfârşitul acestui an, conform calendarului convenit de autorităţi cu Fondul Monetar Internaţional.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Fericire imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul final făcut de avocata sa: E imposibil juridic să îl interzică
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Piața imobiliară, în scădere. Unde se văd primele semne de criză
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Ucraina transferă 50.000 de militari către Forțele Terestre
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol