Liderul Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a anunţat că nu există niciun motiv pentru care reînhumarea să nu aibă loc. Szasz a spus că prefectura nu a început oficial procedura de atac în contencios administrativ astfel încât reînhumarea urnei lui Nyiro Jozsef poate continua, deoarece abia luni tribunalul va lua act de atacul prefectului.
În plus, nu există un stat de drept în care un tribunal să dea o decizie într-o zi de sâmbătă, argumentează Szasz, iar intenţia de atac în instanţă nu poate avea consecinţe juridice. În plus, sunt prezente în Odorheiul Secuiesc oficialităţi maghiare.
Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Harghita, a anunţat că poliţiştii au descoperit o urnă cu cenuşă umană, în portbagajul unui taxi. Pasagerul a refuzat să deschidă portbagajul aşa că a fost chemat procurorul. Acesta şi-a dat acordul pentru deschiderea portbagajului, unde a fost descoperită o urnă ce conţinea cenuşă. Pasagerul taxiului a recunoscut că este vorba de rămăşiţe umane, dar Filip nu a confirmat că este vorba de rămăşiţele lui Nyziro Jozsef.
Prefectul de Harghita, Cristina Augusta Urzică, a atacat în contencios administrativ autorizaţia de înhumare a poetului şi omului politic Nyiro Jozsef, informează România TV. Motivul invocat este că autorizaţia de înhumare eliberată de primăria Odorheiul Secuiesc nu se referă la actul de deces al lui Nyiro. Până la decizia instanţei, reînhumarea este blocată.
Prefectul Urzică a spus că inadvertenţa în documentele oficiale a fost constatată vineri. „Am constatat că există un act care nu are legătură cu actul de deces. Acest lucru s-a datorat probabil unei erori umane, probabil fără voinţă din partea ofiţerului stării civile”, a declarat Urzică la România TV.
Prefectul de Harghita a precizat că acţiunea sa a fost adusă la cunoştinţa primului-ministru. De altfel, potrivit România TV, în acţiune ar fi fost implicat şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.
Mircea Duşa, a declarat, vineri seară, la Reghin, unde a participat la lansarea candidatului USL la Primărie, Maria Precup, că a constatat că există „elemente” care dovedesc că autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef este lovită de nulitate, transmite corespondentul Mediafax.
„Este foarte clar că PCM, al cărui preşedinte de onoare este preşedintele Parlamentului Ungariei, domnul Kover, este în campanie electorală. Eu, care sunt din judeţul Harghita şi am participat la toate campaniile electorale, ştiu că întotdeauna au venit cu câte o «bombă» din aceasta, care să lămurească electoratul maghiar şi mai ales cetăţenii un pic mai înfierbântaţi în ale autonomiei sau reînvierii Tratatului de la Trianon, să îi mobilizeze pentru a veni la vot. (…) Am fost la Odorheiu Secuiesc să văd condiţiile în care primarul a eliberat acea autorizaţie de reînhumare. Am constatat că sunt nişte elemente care dovedesc faptul că acea autorizaţie este lovită de nulitate şi Instituţia Prefectului din judeţul Harghita va solicita constatarea nulităţii acelei autorizaţii”, a declarat Duşa.
Cenuşa poetului maghiar decedat la Madrid în 1953 a fost adusă în Ungaria la iniţiativa Parlamentului de la Budapesta.
Pe 17 mai, Parlamentul Ungariei ceruse clarificări în legătură cu poziţia României faţă de reînhumarea poetului maghiar Jozsef Nyiro în Odorheiu Secuiesc. „Ungaria doreşte să ştie dacă poziţia României sugerează că va tolera evenimentul sau va interzice reînhumarea lui Nyiro în Odorheiu Secuiesc”, declara Laszlo Veress, şeful de cabinet al preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, precizând că răspunsul Bucureştiului era aşteptat până luni.
Potrivit MAE român, Nyirő József s-a născut în 1889, la Jimbor, judeţul Braşov şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limba maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele.
În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta („Magyar Erő” şi „Magyar Ünnep”).
După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemită. În această calitate, Nyirő József a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia „Coroana Corvin”, înfiinţată de către Miklos Horthy.