Liderii PNL, PSD şi UDMR, negocieri la sediul Guvernului. Liberalii şi social-democraţii s-au înţeles pentru varianta premierului prin rotaţie

Florin Cîţu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) şi Kelemen Hunor (UDMR), liderii celor trei partide care ar urma să formeze noul guvern, s-au reunit pentru negocieri luni seară, la Palatul Victoria. S-a ajuns la un consens, astfel că premierul va fi dat prin rocadă.
Filip Stan
15 nov. 2021, 19:19
Liderii PNL, PSD şi UDMR, negocieri la sediul Guvernului. Liberalii şi social-democraţii s-au înţeles pentru varianta premierului prin rotaţie

Surse politice susţin că liberalii ar fi fost de acord cu propunerea venită din partea PSD, ca premierul să fie dat prin rotaţie de social-democraţi şi liberali, astfel încât ultimele puncte de negociat ar mai fi ordinea ocupării funcţiei şi numele propuse de cele două partide. Condiţia a fost ca premierul PNL să fie primul, dar acesta să nu fie Florin Cîţu. Rocada se va face la un an şi jumătate.

Liberalii ar fi condiţionat acceptarea variantei de rotaţie a premierului cu condiţia ca ei să aibă primul şef al executivului, în timp ce social-democraţii transmit că ar accepta această condiţie doar dacă primul premier nu va fi Florin Cîţu. Discuţiile cu PSD sunt aproape de finalizare, subiectele care vor fi analizate luni sunt cele legate de protocolul de coaliţie, premier şi portofoliile din noul Executiv PNL-PSD-UDMR. Luni, discuţiile ar urma să se prelungească până târziu în noapte.

Potrivit surselor citate, cel mai probabil până vineri se va contura noua structură de guvernare, iar votul în Parlament va fi săptămâna viitoare.

Preşedintele aşteaptă de la cele trei partide, pe lângtă propunerile de premier, şi structura noului Executiv, au precizat sursele liberale.

Cei de la PNL trebuie să introducă varianta rocadei premierilor, la un an şi jumătate, în forul de conducere, pentru validare. ”Liberalii nu vor accepta niciodată ca PSD să aibă primul premierul”, au spus sursele, precizând că premierul trebuie să fie de la PNL obligatoriu. Pe de altă parte, surse spun că Florin Cîţu ar prefera ca PSD să dea primul premierului, pentru ca PNL să păstreze Ministerul Finanţelor Publice, potrivit News.ro.

Negocieri PNL-PSD-UDMR – se doreşte ca noul Guvern să fie stabilit până la sfârşitul săptămânii

Pe de altă parte, şi cei de la PSD au discutat în Consiliul Naţional despre varianta rocadei şi nu vor, la rândul lor, să renunţe la premierul PSD, ca primă variantă în noul Executiv. Social-democraţii ar accepta ca primul premier să fie liberal doar cu condiţia ca acesta să nu fie Florin Cîţu.

Florin Cîțu și-ar dori din nou funcția, iar dacă nu o poate obține ar prefera ca social-democrații să fie primii care conduc Guvernul. În aceste condiții, premierul demis Florin Cîțu ar prefera ca PSD să preia, pentru început, fotoliul de premier, posibil prin Marcel Ciolacu.

Liberalii spun că la consultările de la Cotroceni, partidele pot merge cu mai multe variante de premier, iar preşedintele este cel care va decide pe cine va desemna.

În împărţirea portofoliilor se va merge pe domenii, iar liberalii nu vor să renunţe nici la Finanţe, nici la Educaţie, Sănătate, Apărare, Energie, Transporturi. Cele două mari partide îşi vor împărţi ministerele în funcţie de importanţa lor, primele cele avizatoare, Justiţie cu Finanţe, apoi cele de forţă, Apărare cu Interne, economice, muncă, cultură, etc.

Potrivit planurilor PNL, se doreşte ca până la sfârşitul săptămânii, noul Guvern să fie finalizat, iar audierile şi votul în plenul comun, cel târziu săptămâna viitoare.

Citeşte şi: Dan Barna: „Preşedintele îşi doreşte Guvernul său şi îl construieşte cu PSD. Ar fi o umilire foarte bună pentru PSD ca premier să fie Cîţu”

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Rusia acuză Occidentul și SUA pentru sabotarea gazoductelor Nord Stream
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...