Liderii politici din România, despre dispariţia lui Fidel Castro: A murit ultimul lider al Războiului Rece

Fostul ministru de externe Mircea Geoană, președintele PSRO, a declarat că liderul revoluției cubaneze Fidel Castro a arătat cum lupta pentru independență poate fi deturnată către dictatură.
Filip Stan
26 nov. 2016, 15:24
Liderii politici din România, despre dispariţia lui Fidel Castro: A murit ultimul lider al Războiului Rece

„Adulat sau demonizat, liderul revoluției cubaneze a arătat cum lupta pentru independență și dreptate socială poate fi deturnată către dictatură și tiranie. A murit ultimul mare lider al Războiului Rece. Iar drumul Cubei în sens invers, către democrație și pluralism, va avea nevoie de proprii lideri și va fi la fel de lung și anevoios”, subliniază Geoană într-o declarație de presă.

Fidel Castro Ruz, președintele Cubei (1976-2008), a murit în noaptea de 25 noiembrie, la ora 22.29, potrivit unui anunț făcut de fratele său, actualul președinte, Raul Castro, într-o alocuțiune la televiziunea de stat. Fidel Castro Ruz s-a născut la 13 august 1926, la Biran, provincia Oriente.

A marcat istoria Americii Latine

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu apreciază că Fidel Castro a fost un personaj complex, contradictoriu din anumite puncte de vedere, care a marcat aproape jumătate de secol politica în America Latină și la nivel global.

„Castro a reprezentat, în egală măsură, o dezvoltare ideologică interesantă în America Latină, destul de larg împărtășită și astăzi în foarte multe state, de origine marxistă. Pe de altă parte — și dacă ar fi să ne amintim Criza rachetelor din 1962 și problemele generate în ceea ce privește politica internă — s-a comportat după parametrii tipici ai unui autocrat”, a declarat fostul șef al diplomației române, citat de Agerpres.

El a menționat că, „din foarte puncte de vedere, Castro rămâne un politician cu o reziliență extrem de mare la conducerea unui stat, cea mai mare dintre toți șefii de stat, mai puțin monarhii, a reprezentat, fie că ne place sau nu, un semnal extrem de important pentru zona Americii Latine și în orice caz în relațiile internaționale la nivel global”.

Fostul ministru de externe consideră că epoca „proliferării ideilor de extremă-stângă” nu se încheie odată cu moartea liderului cubanez.

„Din punctul de vedere al proliferării ideilor de extremă-stângă, marxiste, chiar troțkiste, nu cred că se încheie această epocă, îmbracă o altă formă această ideologie, dar, iarăși, dacă privim spre America Latină și spre unele țări din Asia, acest tip de gândire ideologică în construcția politică a unei țări este multiplicată astăzi. Sigur, într-o formă mai puțin dinamică, mai puțin activă în ceea ce privește lupta de clasă. Dar în ceea ce privește rădăcinile stângiste sunt evidente în comportamentul, atitudinea și politicile publice ale multor lideri din acea zonă”, a susținut Cristian Diaconescu.

Totodată, Cristian Diaconescu a afirmat că „în momentul în care președintele Barack Obama a decis resetarea relațiilor cu Cuba, evident că a dat semnalul unei alte epoci în planul relațiilor bilaterale”.

Amintirile lui Năstae cu Castro

„A murit, la 90 de ani, Fidel Castro. A avut un destin spectaculos și a marcat puternic destinul țării sale și pe cel al Americii Latine. În ultimii zece ani doar a supraviețuit. Înconjurat de mituri, de suferință, de speranțe. A fost martorul unui proces de tranziție și al victoriei împotriva hegemoniei americane. Victorie parțială pentru că victoria însăși va permite americanilor cucerirea ‘pașnică’ a fostului adversar. (…) A dispărut, cu el, generația marilor revoluționari latino-americani, ale căror discursuri aminteau de injustiție și hegemonie la nivel internațional, de distribuirea inegală a resurselor, de puterea marilor companii multinaționale. Unele din țările lor au fost ‘domesticite’ de marele capital, altele au experimentat formule autocratice, neviabile, ce au adus sărăcie și abuzuri interne”, a detaliat Năstase într-o postare pe blog.

Fostul premier a afirmat că l-a ascultat „pe viu”, în 1992, pe Fidel Castro.

„Am avut șansa de a-l asculta, pe viu, pe ‘comandantul șef’, la Rio de Janeiro, in 1992, la Conferința Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Mediu. A fost probabil cea mai importantă reuniune consacrată dezvoltării durabile din secolul 20, fiind adoptate, atunci, documente importante — Cartea Terrei, Agenda 21, Declarația privind pădurile sau cea referitoare la deșertificare. Fidel Castro a ținut acolo unul din celebrele sale discursuri — vreo patru ore, cred — îmbrăcat în cunoscuta sa uniformă militară. Am revăzut, pe YouTube, un fragment din acel discurs și l-am revăzut, în sală, pe George Bush ascultând discursul marelui său rival ideologic. (…) În urmă cu două zile, la dezbaterea de la Fundația Titulescu, a participat și ambasadoarea Cubei, care vorbea despre speranța unei relații bilaterale relansate. Ne întrebăm acum care va fi noul destin al Cubei, după moartea marelui său lider? Se va întoarce oare, în timp, Cuba la vremurile de dinainte de 1959?”, arată președintele Fundației Europene Titulescu.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!