Gheorghe Nichita, preşedinte PSD Iaşi, declară că „Victor Ponta a avut un mesaj constructiv si a propus solutii ca un adevarat viitor premier. A fost un discurs ca de la egal la egal, un discurs civilizat si elegant care a transmis respect si prestanta asa cum si Razvan Ungureanu transmite. Se impunea un astfel de discurs avand in vedere interlocutorul care, desi vine dintr-un mediu politic, are o altfel de conduita decat politicienii din PDL. E explicabil ca schimbarea de pozitie si de discurs a presedintelui PSD i-a deranjat pe liberali care nu sunt obisnuiti cu o astfel de fata a lui Victor Ponta”.
Daniel Savu, senator PSD de Prahova publică următorul mesaj pe propriul site: „Discursul pe care Victor Ponta l-a avut ieri în Parlament a fost prima demonstrație că unui premier toxic i se poate opune un mesaj constructiv, în care nu politicul a fost prioritar, ci interesul public. Victor Ponta a prezentat de fapt un program de guvernare, a cărui miză a fost tocmai aceea de a fi exprimat integral, în fața unei săli ostile, capabilă oricând de reacții necontrolate sau violente, așa cum s-a mai întâmplat. Era extrem de important ca cele 15 puncte din discursul lui Ponta să fie comunicate și asumate ca alternativă la ceea ce Guvernul valeților lui Băsescu nu a fost în stare să gândească și să prezinte.”
Europarlamentarul Corina Creţu scrie pe blog: „Nu m-am aşteptat ca reacţia la discursul de joi al lui Victor Ponta, prilejuit de dezbaterile din Parlament dedicate investirii noului guvern să fie atât de dură. Dacă cineva crede că a fost un discurs de capitulare a PSD sau a lui Victor Ponta în faţa „farmecelor” noului guvern şi ale noului premier nu ştie ce spune.
Discursul a fost doar o invitaţie la normalitate în politică. Noi am acuzat puterea că nu vrea să dialogheze, pentru că asta este realitatea, dar este absurd să-l acuzi pe cel care le spune adversarilor politici care sunt condiţiile revenirii la dialog. Nu mi se pare normal. Ce vrem să facem: doar să mimăm interesul pentru dialog?
Cred că s-a mers prea departe în radicalitatea poziţiilor, şi într-o parte, şi în alta. USL va prelua, nu peste mult timp, responsabilitatea guvernării. Va trebui să dialogheze cu societatea, care nu este compusă doar din membrii şi simpatizanţii ei. Vom face precum actuala putere, care este surdă la vocea corpului social?”