Liviu Dragnea, după şedinţa coaliţiei PSD-ALDE: Pensiile aflate în plată nu scad

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au declarat că în cadrul şedinţei coaliţiei PSD-ALDE s-a discutat despre masura referitoare la trecerea ELCEN sub conducerea Primariei Capitalei, despre rezolvarea unei anomalii ce priveşte pensiile militarilor cât şi despre majorarea cu 10% a angajaţilor MAI. În ceea ce priveşte modificările aduse pensiilor speciale, Liviu Dragnea a spus că pensiile aflate în plată în momemntul actual nu se micşorează, dar că trebuie făcută o modificare astfel încat pensiile să nu mai poată depăşi salariile. 
Filip Stan
31 iul. 2017, 03:04
Liviu Dragnea, după şedinţa coaliţiei PSD-ALDE: Pensiile aflate în plată nu scad

UPDATE: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că în ședința coaliției au fost asumate trei principii de modificare a legii pensiilor speciale pentru militari, astfel încât sumele aflate în plată să nu scadă, să nu depășească salariul și să fie indexate doar cu indicele de inflație, liderul social-democrat arătând că membrii Guvernului au spus că dacă nu se iau 

„Nu le-am cerut (membrilor Guvernului — n.r.) să vină cu un proiect de ordonanță astăzi pentru că este o decizie a Guvernului. Am discutat doar despre aceste principii. Ne-au prezentat mai multe variante posibile, sunt 3 principii practic (…), și anume: pensiile aflate în plată nu scad, pensiile care ar avea din calculul actual o valoare mai mare decât salariul să nu poată să depășească salariul și să fie indexare doar cu indicele de inflație”, a afirmat Dragnea după ședința coaliției de guvernare.

El a adăugat că miniștrii au explicat mecanismele prin care pensiile speciale ar putea crește până la 150% față de salariu.

„Ne-au explicat, printre alte mecanisme, un mecanism care este destul de ciudat și se pare că nu mai este întâlnit în alte țări. Și anume: dacă cineva iese la pensie în cadrul acestor categorii de pensionari cu o pensie care poate ajunge la 100 și ceva la sută față de salariu, poate să ajungă și până la 131%, problema este că în momentul în care un individ a ieșit la pensie cu această pensie specială, cu o valoare x astăzi, peste un an de zile, peste doi ani, pensia i se mărește dacă s-a mărit salariul celui care i-a ocupat locul pe care l-a ocupat înainte, se poate ajunge la o creștere de, spuneau ei, de până la 150%”, a adăugat Dragnea.

Un grup de lucru urmează să pună în practică aceste principii.

„Ne-au prezentat și care este impactul bugetar. Riscul foarte mare este ca, din ce au spus ei, dacă nu se intervine, impactul bugetar — care este astăzi de 6 miliarde lei pentru aceste pensii speciale — poate să ajungă la 10 miliarde, la 12 miliarde, în doi ani de zile poate la 15 miliarde. Este foarte greu de calculat, pentru că sunt foarte multe elemente de luat în calcul și, vorbind foarte cinstit, în ritmul acesta, în 4—5 ani de zile, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând șansa statului român să continue creșterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari din lume”, a susținut Liviu Dragnea.

Liderul PSD a spus că nu au fost discutat cifre.

„Doamna (Olguța — n.r.) Vasilescu mi-a spus că nu este un draft pe care s-a lucrat, exact ca la legea salarizării, ci principiile odată asumate, ele trebuie puse în cifre și în cuvinte”, a menționat Dragnea.

Întrebat dacă această ordonanță va fi dată la ședința de Guvern de săptămâna aceasta, Dragnea a spus: „Nu noi decidem când se dau ordonanțele de urgență”. El a arătat că atunci când Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru care nu este abilitat, Parlamentul se va întruni în 5 zile.

Declaraţii Liviu Dragnea:

– pensiile aflate în plata nu scad

– daca cineva iese la pensie cu o pensie de 100 şi ceva la suta, peste un an de zile pensia i se mareste daca i s-a marit salariul celui care i-a ocupat locul ceea ce în 5 ani de zile poate duce la un impact major

– premierul ne-a informat cu cateva zile in urma ca saptamana asta vrea sa adopte ordonanta pentru ELCEN. Le-am spus că în momentul în care Guvernul adoptă OUG (privind ELCEN – n.r), Parlamentul, respectiv Camera Deputaţilor sau Senatul se va întruni în sesiune extraordinară

Declaraţii Călin Popescu Tăriceanu:

Şedinţa a fost un prilej sa fim pusi la curent cu cateva lucruri importante precum:

1.masura referitoare la trecerea ELCEN sub conducerea primariei capitalei necesita adoptarea unei OUG, daca aceasta masura va fi luata printr-o OUG parlamentul se convoaca in decurs de 5 zile pentru a dezbate ordonanta respectiva

2. legea pensiilor speciale care e un subiect fierbinte. Astazi legea introduce o anomalie in sistemul de pensii: pensiile ajung sa fie mai mari decat salariul net pe care il are angajatul respectiv… trebuie facuta o corectie astfel incat pensia sa nu poata sa depaseasca salariul. Nu se micsoreaza nicio pensie din care sunt in momentul de fata.

3. Se lucreaza la o modificare la legea salarizarii si anume este vorba despre o majorare de 10% a celor din MAI

UPDATE Şedinţa coaliţiei de guvernare s-a încheiat. Liderii coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, urmează să facă declaraţii. 

UPDATE. Şedinţa coaliţiei PSD-ALDE a început luni, la ora transmiterii acestei ştiri, liderii celor două formaţiuni urmând să decidă ce modificări vor face la Legea pensiilor speciale, în condiţiile în care ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că este necesar să se facă anumite „corecţii” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună.

 Reuniunea PSD-ALDE va avea loc la ora 12.00, la sediul ALDE din Şoseaua Kiseleff, nr. 57.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat duminică, la România TV, că algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar există discuţii la nivelul Guvernului pentru a se face „corecţiile necesare” la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung până la 35.000 lei pe lună, ceea ce „nu este o normalitate”.

Întrebat dacă se fac schimbări la legea pensiilor militare, ministrul Apărării a susţinut că se vor modifica doar anumite prevederi, dar algoritmul de calcul va rămâne acelaşi.

„La momentul acesta sunt discuţii legate de modul în care pot fi modificate anumite prevederi ale legii pensiilor, dar vreau să afirm următoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu există nicio intenţie a acestui Guvern să taie vreo pensie. Există o analiză privind situaţii unor pensii care depăşesc nişte lucruri care sunt normale. Ca să putem să dăm un exemplu, există magistraţi, inclusiv magistraţi militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate naţională, va fi păstrat”, a explicat Adrian Ţuţuianu.

Chestionat ce modificări se pregătesc la legea pensiilor militare, Adrian Ţuţuianu a dat exemplul pensiilor care ajung până la 35.000 lei pe lună, ceea ce, în opinia sa, nu este normal.

„Nu-i domeniul meu de competenţă, va comunica doamna Olguţa Vasilescu pe acest subiect. Vreau să vă reiterez încă o dată câteva situaţii care nu pot continua aşa: pensii de 30-35.000 lei pe lună. Algoritmul de calcul de astăzi permite ieşirea la pensie cu un venit mai mare decât salariul celui care lucrează. Nu cred că este o normalitate acest lucru. Sunt lucruri care trebuiesc clarificate (…) Sunt şi situaţii care nu sunt normale. De exemplu, primele 100 de pensii din MApN se situează între 15.000 lei şi 35.000 lei. Cele mai mari pensii sunt ale magistraţilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar”, a explicat ministrul Apărării.

Adrian Ţuţuianu a mai spus că va participa la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare, unde va prezenta situaţia pensiilor militare.

„Sigur. Probabilitatea de a se discuta este maximă, pentru că trebuie să avem un răspuns la ceea ce se vehiculează azi în spaţiul public. Voi informa şi prim-ministrul şi conducerea coaliţiei despre situaţia existentă în sistemul de apărare naţională şi vom discuta, probabil, şi pe aceste principii şi vom stabili şi un calendar”, a spus ministrul Apărării.

La rândul său. ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care va fi adoptată în cursul acestei săptămâni care va schimba modul de actualizare a tuturor pensiilor speciale, nu doar ale celor militare.

Este vorba pensiile care nu se bazează pe principiul contributivităţii nu vor mai fi indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei. Termenul de aplicare a ordonanţei va fi de 15 septembrie, dată până la care cei care doresc se pot pensiona în condiţiile aflate în vigoare.

„Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creşterile din programul de guvernare, însă după apariţia Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situaţie foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susţină astfel de creşteri”, a motivat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat că nicio pensie aflată în plată nu va fi redusă. De asemenea, ordonanţa va fi aplicată din 15 septembrie.

„Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem sau că ne-am bătut joc de oameni, termenul ei de intrare în vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă – şi probabil vor fi foarte muţi cei care vor să iasă la pensie – vor putea să o facă începând de mâine până la data de 15 septembrie, dar ei trebuie să ştie un lucru: nu li se mai actualizează pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflaţiei. Adică nu le îngheţăm, dar le indexăm doar cu rata inflaţiei, pe un principiu mult mai corect”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Ea a atras atenţia că menţinerea prevederilor actuale va face ca suma plătită celor cu pensii speciale să crească foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizării în sectorul public. „Statul nu-şi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată să plătească 66.000 peste câţiva ani”, a exemplificat Vasilescu.

Noile reguli nu se vor aplica celor cu pensii calculate în baza principiului contributivităţii.

Totodată, în cadrul şedinţei de luni a coaliţiei de guvernare se va decide dacă se va sesiza Curtea Constituţională cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament, după ce Parchetul a refuzat să transmită comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 dosarul clasat care viza scrutinul.

Preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat joi, la Parlament, că în cadrul şedinţei de luni a coaliţiei PSD-ALDE va discuta cu Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu despre posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu privire la un eventual conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament.

„Am decis să avem în vedere o sesizare a preşedinţilor celor două Camere pentru ca aceştia au prerogativele pentru a sesiza CCR cu un eventual conflict juridic de natură constituţională între cele două instituţii ale statului, respectiv Ministerul Public şi Parlament pentru faptul că documentele solicitate nu au fost înmânate Comisiei parlamentare de anchetă (a alegerilor prezidenţiale din 2009 – n.red.)”, a spus Oana Floarea.

Ea a susţinut că este o decizie politică, motiv pentru care se va discuta în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Un alt subiect de pe ordinea de zi a şedinţei de luni îl constituie convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru a se adopta un proiect de lege prin care ELCEN să treacă în subordinea Primăriei Capitalei, astfel încât să se rezolve problema încălzirii din Bucureşti.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că liberalii vor cere suplimentarea ordinii de zi a sesiunii extraordinare anunţate de PSD pentru trecerea ELCEN în subordinea Primăriei Capitalei cu numirea unui nou Consiliu de administraţie al Radioul public.

De asemenea, deputatul Cătălin Predoiu a afirmat că sesiunea extraordinară ar putea avea pe ordinea de zi şi alte chestiuni decât fuziunea dintre RADET şi ELCEN, liberalul cerându-i explicaţii lui Liviu Dragnea privind o posibilă dezbatere în Parlament a unui proiect de lege privind constituirea Fondului Suveran de Investiţii.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiac chinezesc pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Iepurele are nevoie de răbdare
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. Artistul a avut tot mai multe probleme de sănătate
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Trupe nord-coreene redistribuite în regiunea Belgorod a Rusiei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni