Borbely a spus că Tokes a avut interese personale ca să intre în Parlamentul European.
„În aceşti doi ani nu a făcut decât să ne dezbine. Noi i-am cerut de mai mult timp să-şi clarifice poziţia pentru că nu se poate să ajungi europarlamentar pe listele unei formaţiuni politice şi a doua zi să faci tot posibilul să ataci acea formaţiune politică„, a adăugat vicepreşedintele politic al UDMR.
El consideră că Tokes şi-a înfiinţat propriul partid pentru a slăbi puterea maghiarilor.
La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că plecarea lui Laszlo Tokes din UDMR este una firească, din moment ce acesta a înfiinţat un alt partid.
„De obicei, chiar şi în viaţa politică românească înainte de a intra într-un alt partid îţi dai demisia din vechiul partid„, a subliniat Marton Arpad.
Laszlo Tokes şi-a anunţat demisia din UDMR, luni dimineaţă, reclamând poziţia permisivă a Uniunii privind investiţia de la Roşia Montană, comportamentul unor deputaţi UDMR ce încearcă să zădărnicească activitatea ANI, participarea UDMR la guvernare de dragul puterii şi „practica bazată pe interese obscure de partid”.
Într-un comunicat de presă transmis luni dimineaţă, europarlamentarul Laszlo Tokes afirmă că, în calitate de iniţiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri, nu poate accepta „poziţia permisivă” a UDMR cu privire la investiţia de la Roşia Montană, „investiţie pe care o chiar sprijină”.
El mai spune că unul dintre motivele pentru care România, care a aderat în 2007 la Uniunea Europeană, nu a fost nici acum acceptată în Spaţiul Schengen este „corupţia atotcuprinzătoare”.
„Este o situaţie inacceptabilă nu doar pentru mine, ci şi pentru întreaga noastră comunitate maghiară din Transilvania, ruşinată de comportamentul unor deputaţi UDMR care depun toate eforturile pentru a zădărnici activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de verificare a averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie„, mai spune Laszlo Tokes.
El mai arată că nu a fost de acord niciodată cu participarea UDMR la guvernare necondiţionat, „doar de dragul puterii”. „Motivaţi de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori şi prefecţi şi sunt pregătiţi să dea, pe bani mărunţi, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea ţării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului: în loc de creare de locuri de muncă am primit măsuri de austeritate şi doar un împrumut extern de peste 30 de miliarde de euro menţine România pe linia de plutire”, mai susţine europarlamentarul.
Totodată, el respinge practica UDMR „bazată pe interese obscure de partid, de excludere şi de dezbinare a comunităţii maghiare din România”. „După ce a pus mâna pe toate fondurile publice destinate comunităţii şi apoi le-a distribuit aproape în exclusivitate pentru finanţarea propriilor interese, în 2012 UDMR a ajuns să pună arbitrar monopol partinic şi pe sărbătorile noastre naţionale, pe statuile noastre şi pe locurile noastre simbolice. Am convingerea că nu maghiarii din Transilvania există datorită UDMR, ci fix invers: atât partidele noastre maghiare din Transilvania, cât şi demnitarii lor aleşi trebuie să slujească întotdeauna întreaga comunitate”, adaugă europarlamentarul Laszlo Tokes.