Noapte zbuciumată la Bruxelles. Liderii UE reîncep vineri negocierile pentru bugetul Uniunii VIDEO

Liderii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au decis joi seară să îşi suspende lucrările până vineri după-amiază pentru a examina noile propuneri ale preşedintelui Consiliului european, Herman van Rompuy, au declarat mai mulţi diplomaţi citaţi de AFP. Preşedintele francez, François Hollande, nu exclude ca summitul să se încheie fără ca părţile să ajungă la un acord. În schimb, Traian Băsescu rămâne optimist că liderii europeni vor reuşi să-şi armonizeze poziţiile în cadrul acestui Consiliu, informează Mediafax.
Romania TV
23 nov. 2012, 06:49
Noapte zbuciumată la Bruxelles. Liderii UE reîncep vineri negocierile pentru bugetul Uniunii VIDEO

„Summitul este suspendat până vineri după-amiază. Este necesar să acordăm timp delegaţiilor să examineze noua propunere a preşedintelui van Rompuy” după întâlnirile acestuia în cursul zilei de joi cu fiecare dintre şefii de stat şi de guvern, au explicat aceşti diplomaţi.

Van Rompuy îşi menţine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pe perioada 2014-2020, adică 1.01 la sută din PIB-ul european, conform surselor. Însă va acorda 8 miliarde în plus Politicii agricole comune (PAC) şi 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sărace.

Acesta va scade 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare şi infrastructuri mari şi 5 miliarde de euro de la bugetul prevăzut pentru acţiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune în favoarea statelor cele mai sărace şi Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.

Preşedintele francez François Hollande a declarat în noaptea de joi spre vineri că „cel mai probabil” nu se va ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020 la finalul summitului european, apreciind că nu este „încă mulţumit” de noile propuneri, relatează AFP. Evocând ipoteza unui eşec al negocierilor la finalul acestui summit, preşedintele francez a declarat că „este cel mai probabil, este ceea ce gândeşte toată lumea”, la finalul unei conferinţe de presă convocată după suspendarea lucrărilor summitului care se vor relua vineri după-amiază.

În ceea ce priveşte cele trei puncte principale ridicate de Franţa, Politica Agricolă Comună (PAC), fondurile de coeziune şi reducerile acordate anumitor state, „am fost parţial înţeles”, însă „nu sunt încă mulţumit”, a declarat Hollande.

Preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor, la plecarea de la sediul Consiliului European, la finalul primei zi de negocieri privind bugetul UE 2014-2020, că este de părere că până la urmă se va găsi o soluţie.”E mai bine afară”, le-a spus, râzând, Băsescu jurnaliştilor, preşedintele arătând că este într-o stare de bună dispoziţie.

Întrebat care sunt şansele să se ajungă la finalul acestei săptămâni la un consens în rândul liderilor din ţările UE privind alocările bugetului pentru perioada 2014-2020, Băsescu a spus că el crede că până la urmă se va ajunge la o soluţie. „Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neţi vor să îşi diminueze contribuţiile, beneficiarii neţi şi-ar dori să menţină un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (…) Dar până la urmă trebuie să ajungem la un acord. Cred că până la urmă vom găsi o soluţie”, a spus şeful statului.

De asemenea, Băsescu a fost întrebat de jurnaliştii străini şi despre referendumul din vară şi situaţia politică actuală din România. „Referendumul? A trecut!”, a răspuns Băsescu râzând şi apoi s-a îndepărtat de grupul de jurnalişti pentru a se urca în maşină.

Prima propunere a lui Herman van Rompuy, făcută înainte de începerea efectivă a Consiliului European, reuşise să reducă 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei. PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori şi intervenţiilor pe pieţe. Aceste reduceri au fost denunţate de către francezi ca fiind inacceptabile.

Coeziunea pierdea la rândul său 29 de miliarde. Herman van Rompuy nu s-a atins în schimb de fondurile destinate cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor, mai ales cele pentru salariile funcţionarilor şi alţi angajaţi.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!