„Nu mergem la consultări. Avem o agendă diferită de cea a preşedintelui. Pentru noi, ce se întâmplă de mai bine de o săptămână înseamnă lucruri cu adevărat importante, în legătură cu care trebuie să facem ceva”, a spus Antonescu, citat de Mediafax.
Antonescu a precizat că, pentru USL, nu subiectele propuse de către şeful statului sunt pentru opoziţie subiecte pe agendă, ci ceea ce se întâmplă în ţară.
„Nu subiectele propuse de preşedinte sunt pentru noi subiecte de agendă, ci aceste mari dificultăţi prin care conceţenii trec. Suntem în legătură în permannţă cu aleşii noştri locali, cu parlamentarii noştri, au fost diferite forme în care am ajutat”, a spus liderul PNL.
Liderul PNL a mai susţinut că un alt motiv pentru care USL refuză să dea curs invitaţiei şefului statului este atitudinea „inacceptabilă” a preşedintelui Băsescu la precedentele consultări, referitoare la desemnarea premierului.
„Al doilea motiv pentru care nu mergem la consultări este că atitudinea, cel puţin la ultima rundă, legată de căderea Guvernului Boc, a fost inacceptabilă. Am discutat degeaba, a fost o formalitate, nu ne-a anunţat nici numele premierului. Ca atare, nu vedem de ce ar trebui purtăm discuţii despre aceste subiecte. Poziţia noastră e clară, e publică”, a spus Antonescu.
El a precizat că, în ceea ce priveşte acordul fiscal, preşedintele Traian Băsescu ştie poziţia USL.
„Am vorbit de două ori, aşteptăm o discuţie serioasă, publică, când va fi o prioritate de agendă. Traian Băsescu nu are rost să facă iarăşi consultări în momentul în care acţiunile noastre sunt concentrate pe salvarea, pe ajutorarea compatrioţilor aflaţi în situaţii dificile tocmai din cauza guvernanţilor, a celor vechi şi a celor actuali”, a spus Antonescu.
Crin Antonescu a declarat, de asemenea, că greva parlamentară a opoziţiei continuă.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a trimis duminică, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la Palatul Cotroceni, luni, la o discuţie cu privire la următoarele teme: „perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară” şi „dialogul dintre partidele politice şi funcţionarea Parlamentului României”.
Reprezentanţii USL sunt invitaţi la ora 12.00, iar reprezentanţii PDL, UDMR, UNPR şi ai grupului parlamentar al minorităţilor naţionale la ora 13.00.
Preşedintele Traian Băsescu adresase o invitaţie similară liderilor partidelor şi formaţiunilor politice, pentru data de 6 februarie, însă consultările pe cele două teme anunţate au fost anulate, fiind transmisă în acea zi o nouă invitaţie la consultări pe tema desemnării noului premier.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că USL va conveni luni asupra invitaţiei şefului statului de a participa la consultări la Palatul Cotroceni, însă a precizat că el va propune ca invitaţia să fie declinată.