Liderul cecen Ramzan Kadîrov conduce asaltul de la Mariupol, oraş transformat în ruine

Primarul din Mariupol a declarat că aproximativ 160.000 de oameni se află astăzi în oraşul asediat Mariupol, unde este imposibil să locuieşti pentru că nu există apă, electricitate, căldură, transmite CNN.
Filip Stan
29 mart. 2022, 08:31
Liderul cecen Ramzan Kadîrov conduce asaltul de la Mariupol, oraş transformat în ruine

Forţele ucrainene „continuă să menţină apărarea circulară” în oraşul ucrainean asediat Mariupol, a declarat marţi dimineaţa un general ucrainean, chiar dacă forţele ruse au consolidat controlul în jurul oraşului-port din sud-est. Presa rusă a anunţat luni că liderul autoritar cecen Ramzan Kadîrov, apropiat al lui Vladimir Putin, s-a deplasat la Mariupol pentru a-şi încuraja trupele care iau parte la asaltul asupra acestui important oraş-port din sud-estul Ucrainei, relatează France Presse.

„Războiul trebuie să înceteze!”. Anunţul care dă speranţe în Ucraina
„Liderul cecen Ramzan Kadârov se află la Mariupol pentru a ridica moralul luptătorilor noştri”, a declarat Ahmed Dudaev, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Kadîrov, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

RIA Novosti a publicat o fotografie în care poate fi văzut Kadîrov în mijlocul a aproximativ 30 de bărbaţi înarmaţi, precizând că a fost făcută la Mariupol.

Televiziunea rusă a publicat de asemenea imagini ce arată o întâlnire între Ramzan Kadîrov şi un bărbat prezentat ca un general rus, Andrei Mordvişcev, pe care armata ucraineană pretinde că l-a ucis.

AFP nu a putut verifica în mod independent aceste afirmaţii. Forţele ruse, care conduc din 24 februarie o ofensivă militară în Ucraina, încearcă de câteva săptămâni să pună mâna pe Mariupol, un oraş strategic unde situaţia umanitară este catastrofală.

Kadîrov, care conduce cu mâna de fier republica rusă Cecenia, a susţinut săptămâna trecută că forţele sale au ocupat primăria din Mariupol, înainte de a indica că de fapt era o altă clădire oficială situată la marginea oraşului.

La mijlocul lunii martie, Ramzan Kadîrov a anunţat că o mie de „voluntari” ceceni au plecat în Ucraina pentru a lupta.

Fidel preşedintelui rus Vladimir Putin, Ramzan Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, dispune de o miliţie la ordinele sale. Forţele aflate sub controlul său sunt acuzate de numeroase abuzuri în Cecenia.

Ucraina a trecut la contraofensivă după ce Rusia a cucerit o parte din Kiev. Zelenski a făcut anunţul în miez de noapte
Cel puţin 5.000 de persoane au fost ucise la Mariupol, în estul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, declară luni AFP Tetiana Lomakina, o consilieră a preşedinţiei ucrainene însărcinată cu culoarele umanitare.

”Aproximativ 5.000 de persoane au fost îngropate, însă oameni nu mai sunt îngropaţi de zece zile, din cauza bombardamentelor continue”, declară ea.

”Având în vedere numărul persoanelor aflate în continuare sub dărâmături (…), ar putea fi în jur de 10.000 de morţi”, estimează ea.

Oraşul portuar Mariupol este asediat de către armata rusă de la sfârşitul lui februarie, iar mii de locuitori sunt nevoiţi să trăiască în condiţii foarte complicate, fără electricitate şi fără apă potabilă.

 

Aproxmativ 160.000 dintre cei 450.000 de locuitori de dinainte de război sunt blocaţi în continuare în oraş, potrivit primarului Mariupolului, Vadim Boicenko.

”Toate intrările şi ieşirile din oraş sunt blocate (…). Este imposibil să introduci hrană şi medicamente în Mariupol”, deplângea duminică seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Forţele ruse bombardează convoaiele cu ajutoare umanitare şi omoară şoferii”, a acuzat el, iar pe străzi zac ”cadavre” imposibil să fie îngripate.

După aproape două săptămâni de la bombardarea teatrului din Mariupol, soarta a sute de civili care s-au refugiat în acesta este în continuare necunoscută.

Municipalitatea a anunţat, citând martori, că se teme că este vorba despre ”aproximativ 300 de morţi”.

Însă o aleasă locală care a fugit din Mariupol în ziua bombardamentului a declarat AFP că orice numătrare a victimelor este imposibilă, având în vedere comunicaţiile defectuoase şi absenţa autorităţilor locale.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat duminică faptul că urmează să discute cu omologul său rus Vladimir Putin luni sau marţi, în vederea organizării unei ”operaţiuni umanitare” de evacuare a oraşului, împreună cu Turcia şi Grecia.

Mariupolul este un oraş strategic la Marea Azov, râvnit de către ruşi, pentru ca forţele armate ruse să poată face joncţiunea între Crimeea anexată de Moscova în 2014 şi regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk (donbas, est).

Un bilanţ precedent al Primăriei din Mariupol anunţa, la jumătatea lui martie, peste 2.000 de morţi civili de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini sau pisici
Playtech.ro
Orașul din România unde locuințele sunt mai scumpe decât în București. Cât costă să-ți cumperi un apartament sau să stai în chirie
DailyBusiness
METEO. ANM anunță ce îi așteaptă pe români în luna august
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Recalcularea pensiilor poate duce la colaps. Pericol uriaș în sistem
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Comandant al grupului Wagner ucis în Mali în timpul unui atac al rebelilor
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!