Forţele ucrainene „continuă să menţină apărarea circulară” în oraşul ucrainean asediat Mariupol, a declarat marţi dimineaţa un general ucrainean, chiar dacă forţele ruse au consolidat controlul în jurul oraşului-port din sud-est. Presa rusă a anunţat luni că liderul autoritar cecen Ramzan Kadîrov, apropiat al lui Vladimir Putin, s-a deplasat la Mariupol pentru a-şi încuraja trupele care iau parte la asaltul asupra acestui important oraş-port din sud-estul Ucrainei, relatează France Presse.
„Războiul trebuie să înceteze!”. Anunţul care dă speranţe în Ucraina
„Liderul cecen Ramzan Kadârov se află la Mariupol pentru a ridica moralul luptătorilor noştri”, a declarat Ahmed Dudaev, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Kadîrov, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.
RIA Novosti a publicat o fotografie în care poate fi văzut Kadîrov în mijlocul a aproximativ 30 de bărbaţi înarmaţi, precizând că a fost făcută la Mariupol.
Televiziunea rusă a publicat de asemenea imagini ce arată o întâlnire între Ramzan Kadîrov şi un bărbat prezentat ca un general rus, Andrei Mordvişcev, pe care armata ucraineană pretinde că l-a ucis.
AFP nu a putut verifica în mod independent aceste afirmaţii. Forţele ruse, care conduc din 24 februarie o ofensivă militară în Ucraina, încearcă de câteva săptămâni să pună mâna pe Mariupol, un oraş strategic unde situaţia umanitară este catastrofală.
Kadîrov, care conduce cu mâna de fier republica rusă Cecenia, a susţinut săptămâna trecută că forţele sale au ocupat primăria din Mariupol, înainte de a indica că de fapt era o altă clădire oficială situată la marginea oraşului.
La mijlocul lunii martie, Ramzan Kadîrov a anunţat că o mie de „voluntari” ceceni au plecat în Ucraina pentru a lupta.
Fidel preşedintelui rus Vladimir Putin, Ramzan Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, dispune de o miliţie la ordinele sale. Forţele aflate sub controlul său sunt acuzate de numeroase abuzuri în Cecenia.
Ucraina a trecut la contraofensivă după ce Rusia a cucerit o parte din Kiev. Zelenski a făcut anunţul în miez de noapte
Cel puţin 5.000 de persoane au fost ucise la Mariupol, în estul Ucrainei, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, declară luni AFP Tetiana Lomakina, o consilieră a preşedinţiei ucrainene însărcinată cu culoarele umanitare.
”Aproximativ 5.000 de persoane au fost îngropate, însă oameni nu mai sunt îngropaţi de zece zile, din cauza bombardamentelor continue”, declară ea.
”Având în vedere numărul persoanelor aflate în continuare sub dărâmături (…), ar putea fi în jur de 10.000 de morţi”, estimează ea.
Oraşul portuar Mariupol este asediat de către armata rusă de la sfârşitul lui februarie, iar mii de locuitori sunt nevoiţi să trăiască în condiţii foarte complicate, fără electricitate şi fără apă potabilă.
Aproxmativ 160.000 dintre cei 450.000 de locuitori de dinainte de război sunt blocaţi în continuare în oraş, potrivit primarului Mariupolului, Vadim Boicenko.
”Toate intrările şi ieşirile din oraş sunt blocate (…). Este imposibil să introduci hrană şi medicamente în Mariupol”, deplângea duminică seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
”Forţele ruse bombardează convoaiele cu ajutoare umanitare şi omoară şoferii”, a acuzat el, iar pe străzi zac ”cadavre” imposibil să fie îngripate.
După aproape două săptămâni de la bombardarea teatrului din Mariupol, soarta a sute de civili care s-au refugiat în acesta este în continuare necunoscută.
Municipalitatea a anunţat, citând martori, că se teme că este vorba despre ”aproximativ 300 de morţi”.
Însă o aleasă locală care a fugit din Mariupol în ziua bombardamentului a declarat AFP că orice numătrare a victimelor este imposibilă, având în vedere comunicaţiile defectuoase şi absenţa autorităţilor locale.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat duminică faptul că urmează să discute cu omologul său rus Vladimir Putin luni sau marţi, în vederea organizării unei ”operaţiuni umanitare” de evacuare a oraşului, împreună cu Turcia şi Grecia.
Mariupolul este un oraş strategic la Marea Azov, râvnit de către ruşi, pentru ca forţele armate ruse să poată face joncţiunea între Crimeea anexată de Moscova în 2014 şi regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk (donbas, est).
Un bilanţ precedent al Primăriei din Mariupol anunţa, la jumătatea lui martie, peste 2.000 de morţi civili de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie.