Simonis a precizat că a sperat „până în ultima clipă că niciun membru PSD nu va absenta”.
„Am început să am semne de întrebare când am văzut acuzaţii furibunde din partea lui Victor Ponta. Mi-a fost foarte complicat că conving parlamentari din grupul minorităţilor, dintre neafiliaţi, în momentul în care Victor Ponta insinua că există un blat între noi şi nu ştiu cine. Vă daţi seama cât este de complicat să explic unui parltamentar din grupul minorităţilor să vină să voteze alături de noi, când partnerul nostru la moţiune ne acuză că facem blat cu PNL-ul?
Victor Ponta a subminat această moţiune de cenzură. A făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a fi respinsă azi. I-a convenit acest joc în care acuză pe toată lumea, aşa cum face de ani de zile, fără să facă nimic”, a declarat Alfred Simonis, la Digi24.
Liderul deputaţilor PSD a afirmat că „pe cinci dintre colegii noştri i-au convins cei de la PNL să lipsească azi”.
„Au existat presiuni serioase din partea partidului de guvernământ. Au discutat cu aproape fiecare parlamentar, şi de la PSD şi de la alte grupuri parlamentare, încercând să-i convingă să lipsească de la votul pe moţiune, oferindu-le funcţii şi avantaje (…)
Domnul Rădulescu mi-a mărturisit că a fost contactat de cei la PNL ca să lipsească de la moţiune”, a spus Alfred Simonis
„Vi se pare logic să-l conving pe Cătălin Rădulescu să lipsească şi apoi să fie dat afară din partid?”, a adăugat deputatul PSD.
În replică, vicepremierul Raluca Turcan a afirmat că e vorba despre „simple afirmaţii fără nicio bază în spate”.
„Moţiunea e un capitol încheiat şi mâine de apucăm de treabă la turaţie completă. Este o realitate. Nu are rost să o ascundem după deget. Acest zile ne-au consumat ceva timp şi energie pentru că orice moţiune de cenzură cu un Guvern care nu are majoritate parlamentară presupune ca membrii Guvernului să discute cu fiecare parlamentar.
Există grave suspiciuni de neconstituţionalite. Am sesizat CCR cu privire la modalitatea în care a fost depusă moţiunea”, a spus Raluca Turcan.
De asemenea, vicepremierul a explicat că PNL a explicat că „verificarea cvorumului înaintea votului unei moţiuni este o pârghie instituţională pentru a verifica dacă o moţiune a fost depusă la plesneală sau a fost depusă la modul real ca să cadă Guvernul”.
„Îmi e greu să vă spun că au depus-o la plesenală. Poate au fost ceva raţiuni legate de alegerile interne din PSD”, a conchis vicepremierul.