Practic, după ora 16.00 nicio plângere nu poate fi înregistrată și, deși a fost sesizat în repetate rânduri Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), răspunsul președintelui României a fost că nu reprezintă o problemă de siguranță națională.
„Noi am tot sesizat CSAT pe chestiunea asta, iar răspunsul președintelui României a fost că nu reprezintă o problemă de siguranță națională, ci reprezintă un atribut organizatoric al MAI de a planifica polițiștii pe toată durată de 24 de ore în serviciu„, spune Cosmin Andreica, în interviul pentru Republica.
În majoritatea județelor din România, polițistul de la 112 este singur pe tură, iar o tură durează 24 de ore, spune Andreica. „În 35 de județe din România, operatorul 112 este singur câte 24 de ore. Dacă merge la toaletă, trebuie să meargă cu ușa deschisă, pentru ca, în cazul în care sună telefonul, să răspundă în 3, 6 sau maximum 9 secunde. Peste 9 secunde, polițiștii trebuie să aibă o justificare. Dacă i se face rău sau leșină, nimeni nu va ști că acolo este un om care zace pe podea. E vorba de incompetența șefilor în a gestiona un astfel de serviciu, în mod normal, ar trebui să fie minimum 2 polițiști care să lucreze pe tură în această structură„, susține acesta.
În opinia sa, nivelul de deprofesionalizare din Poliția Română este uriaș. „Nivelul de prostituție profesională, pentru că este un termen pe care îl folosesc mulți colegi, deja, a ajuns la un asemenea grad încât nu mai contează ce vechime ai în Poliție, care este backgroundul tău sau istoricul tău în diferitele specialități. Pe baza pilelor, a cunoștințelor, în mod arbitrar și subiectiv, fiecare polițist poate să ocupe orice funcție din cadrul unui inspectorat de poliție județean„.
Acesta acuză că practica provizoratului în funcțiile de conducere le dă politicienilor pârghiile pentru a-și exercita controlul asupra poliției și a produs obediență în sistem.
„Trebuie făcute schimbări masive de sus în jos: 70% din funcțiile de conducere sunt ocupate prin împuternicire. Avem șefi care au picat concursul pentru postul de inspectori șefi, au luat nota 3 și 4 la concurs, iar după câteva zile au fost împuterniciți pe acele funcții și conduc Inspectorate de Poliție. Una dintre situații era chiar la Olt. Vorbesc despre inspectori șefi. Dar la nivel de șefi de servicii sau șefi de birouri, asemenea cazuri sunt mult mai multe„, spune Cosmin Andreica.