În luna septembrie, cel căruia i se spune „Bucătarul lui Putin” a admis că este șeful Grupului Wagner, mercenari care luptă și în Ucraina alături de soldații ruși din armata regulată, după ce ani de zile a respins orice asociere cu Wagner.
„Au avut loc niște schimbări destul de remarcabile cu Prigojin în ultimele săptămâni”, a explicat pentru BFMTV Vera Ageeva, politolog specializat în Rusia și profesor de studii politice la Paris, potrivit Digi 24.
„Se spune că iese din umbră, dar mai mult decât orice iese de sub controlul Kremlinului”, a spus Ageeva, care a explicat că Prigojin este pe cale să creeze „un fel de stat paralel care funcționează după propriile sale reguli.”
Profesoara de la Institutul de Studii Politice din Paris a mai spus că „faptul că a acceptat în public că este fondatorul Wagner este ceva foarte nou pentru că timp de ani de zile a negat acest lucru.
Pentru că în Rusia activitatea grupurilor private militare este interzisă în general.” Grupul paramilitar Wagner, fondat de „Bucătarul lui Putin”, şi-a deschis primul sediu oficial la Sankt Petersburg.
Grupul Wagner și-a deschis la începutul lunii primul său sediu la Sankt Petersburg cu prilejul Zilei unităţii naţionale.
„Asta înseamnă că se opune public legislației ruse”, a explicat Ageeva. „Autoritățile locale vor să împiedice activitatea acestui centru ceea ce arată că elitelor din Rusia le este rușine că un fost infractor este pe cale să se ajungă la putere”, a completat aceasta.
Binecunoscutul disident rus și fost prizonier politic Mihail Hodorkovski a spus în fața unui grup parlamentar din Marea Britanie că liderii Grupului Wagner au acum la fel de multă influență politică la Kremlin precum ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul de apărare Serghei Șoigu.
Luna trecută, când a văzut că armata rusă continuă să sufere pierderi masive în Ucraina, Prigojin l-ar fi confruntat direct pe Putin căruia i-a exprimat nemulțumirile sale cu privire la proasta gestionare a războiului.