Jay Y. Lee (48 de ani) este vicepreședintele Samsung Electronics, însă este considerat liderul de facto al întregului grup Samsung. Concernul sud-coreean este suspectat că a făcut donații în valoare de 30 de miliarde de woni (25 de milioane de dolari) către mai multe fundații controlate de Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a președintei Park, în schimbul obținerii sprijinului șefei statului pentru fuziunea controversată a două filiale ale grupului Samsung.
Lee Kyu-chul, purtător de cuvânt al echipei de anchetatori care se ocupă de acest caz, a declarat joi că procurorul special nu a decis deocamdată dacă va solicita emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Jay Y. Lee. O decizie în această privință va fi luată cel mai devreme joi seară, după audierea liderului Samsung, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Parlamentul sud-coreean a votat în favoarea suspendării din funcţie a preşedintei Park Guen-Hye
Arestată la începutul lunii noiembrie 2016 pentru abuz de putere și extorcare, Choi Soon-Sil este acuzată că s-a folosit de relațiile de prietenie cu președinta pentru a cere fonduri de la marile companii din țară. Park Geun-Hye este acuzată de ‘complicitate’ la faptele ilegale ale prietenei sale, precum și pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului.
În virtutea unei moțiuni adoptate de parlamentul sud-coreean pe 9 decembrie, șefa statului a fost suspendată, iar Curtea Constituțională are la dispoziție 180 de zile pentru a se pronunța în acest caz. Dacă procedura de destituire va fi confirmată de Curtea Constituțională, atunci în termen de 60 de zile trebuie să fie organizate alegeri prezidențiale anticipate. Alegerile prezidențiale la termen sunt prevăzute pentru 20 decembrie 2017.