Procurorii au afirmat că vor decide miercuri dacă vor formula acuzaţii împotriva lui Artur Mas, lider al regiunii ce include Barcelona, precum şi a altor miniştri, menţionează EFE, care citează oficiali din justiţie.
La rândul lor, oficiali spanioli sugerează posibile consecinţe legale pentru liderii din regiunea Catalonia după organizarea referendumului de duminică privind independenţa considerat ilegal de către guvernul central, menţionează EFE. ‘Guvernul catalan a încălcat aceste legi şi a folosit politica ca acoperire’, a afirmat vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria în faţa Senatului.
Catalonia este mai bogată decât alte zone ale ţării şi locuitorii săi au fost nemulţumiţi în cursul anilor de criză financiară, simţind că au fost chemaţi să asigure sprijin ţării cu probleme economice, notează DPA.
Referendumul, fără caracter obligatoriu, a cerut cetăţenilor să se pronunţe dacă ei consideră faptul că regiunea Catalonia ar trebui să facă parte din Spania. O treime dintre alegătorii înregistraţi au participat la votul simbolic de duminică. Din aceştia, 80,7% au votat în favoarea separării de Spania.
Guvernul central a acţionat în mod repetat pentru a bloca referendumul. Procurorii urmează să anunţe miercuri dacă îi vor pune sub acuzare pe Artur Mas şi alţi oficiali catalani din cauza susţinerii referendumului, a menţionat EFE, citând surse juridice.
Citeşte şi Spania: Peste 80% dintre votanţi, în favoarea independenţei Cataloniei
Catalanii au fost chemaţi să se exprime duminică în legătură cu independenţa, într-o consultare populară fără precedent, dar fără valoare juridică, organizată de executivul regiunii, în pofida interdicţiei autorităţilor de la Madrid.
Principala plângere a guvernului central este că decizia de a continua cu referendumul a ignorat o decizie a Curţii Constituţionale de a bloca un astfel de vot. Există şi unele semne de întrebare dacă Mas şi alţi oficiali au deturnat fonduri guvernamentale pentru a organiza referendumul.
Între alţi oficiali care ar putea fi acuzaţi se află adjunctul lui Mas, Joana Ortega, şi ministrul catalan al educaţiei, Irene Rigau.
Dar Artur Mas a afirmat că el şi susţinătorii săi nu sunt îngrijoraţi de aceste acuzaţii. ‘Suntem foarte liniştiţi. Nu am făcut nimic ilegal’, a declarat el.
Citeşte şi Separatiştii catalani cer organizarea de alegeri regionale în termen de trei luni
Într-adevăr, Mas a afirmat marţi că guvernul catalan va încerca să organizeze un referendum obligatoriu privind independenţa Cataloniei. Într-o scrisoare adresată premierului spaniol, Mariano Rajoy, Mas a propus începerea unui ‘dialog permanent’ şi stabilirea de condiţii pentru un astfel de referendum.
Mas a pus de asemenea întrebări în legătură cu ingerinţele în referendumul de duminică, menţionând atacurile masive lansate pe internet asupra sistemelor informatice catalane de calculatoare în timpul desfăşurării consultării fără valoare juridică.
El a afirmat că atacurile au afectat sistemul electronic şi riscau să afecteze activitatea medicală în Catalonia. Mas a afirmat că 90% din atacuri au fost lansate din alte părţi ale Spaniei. ‘Nu a fost acţiunea individuală a unui hacker’, a spus liderul catalan.