Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, se declară „mirat” de afirmaţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora maghiarii îl ascultă pe primul ministru ungar, Orban Viktor, subliniind că Guvernul de la Budapesta „a spus da autonomiei” Ţinutului Secuiesc, spre deosebire de Executivul român.
„Am fost mirat de declaraţiile primului ministru Victor Ponta care era supărat pe maghiari spunând de ce ascultă ei de Orban Viktor, fiindcă nu dânsul este premier în România”, a spus Kulcsar Terza, citat de Mediafax.
Liderul PCM Covasna a precizat că vrea să îi aducă aminte premierului Ponta că, în urmă cu câţiva ani, CNS a organizat un referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi atunci 99% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea autonomiei, însă Guvernul de la Bucureşti nu a luat în seamă acel referendum.
„În schimb, Guvernul de la Budapesta a spus da autonomiei, iar domnul Orban Viktor sprijină autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Deci, cum gândeşte Victor Ponta, oare pe cine ascultă cei din secuime sau maghiarii din Ardeal?”, a conchis Kulcsar Terza Jozsef.
Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a afirmat chiar că prin neparticiparea la referendum, maghiarii şi românii au dovedit că în Ardeal funcţionează democraţia, afirmând totodată că maghiarii au fost catalogaţi de unii drept „mercenari” din cauza politicii UDMR:
„Vreau să mulţumesc tuturor maghiarilor din Transilvania, care au avut un rol decisiv şi au ales valorile democratice, prin neparticiparea la referendum. Vreau să mulţumesc şi românilor care, la fel, nu au luat parte la acest referendum şi mă gândesc în primul rând la cei din Ardeal”.
Afirmând că că evenimentele din ultimele săptămâni arată că România nu este stat de drept şi că puterea de la Bucureşti „face ce vrea şi cum vrea”, liderul PCM a subliniat importanţa realizării unei alianţe între PCM şi PPMT în perspectiva alegerilor parlamentare din acest an, şi apoi şi cu UDMR, pentru a nu slăbi reprezentarea comunităţii maghiare în Parlament:
„Unde am ajuns? Unde a ajuns maghiarimea, să fie făcută mercenară şi asta din cauza politicii UDMR. Şi asta din cauza UDMR, care asta a făcut timp de 22 de ani. Este rezultatul muncii lor şi trebuie să schimbăm ceva. Cei de la UDMR dacă se gândesc că pot obţine rezultate bune la parlamentare şi fără noi, le transmit că nu se poate. Dacă nu vom reuşi să formăm o alianţă şi să reprezentăm minoritatea maghiară împreună în Parlament, atunci înseamnă că cei de la UDMR nu ascultă de comunitatea maghiară, dar nici de Guvernul Ungariei sau de premierul Orban Viktor, care a spus că maghiarii din Ardeal trebuie să aibă o reprezentare cât mai puternică în Parlament”.