Szasz Jeno a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că cele trei formaţiuni politice maghiare din România ar trebui să fuzioneze şi să creeze o nouă organizaţie sau un nou partid, care să fie numit eventual „Uniunea Maghiarilor”.
El a afirmat că a lansat această propunere, într-o scrisoare, liderilor UDMR, Kelemen Hunor, şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor.
„Noi, PCM, acum am propus Uniunea Maghiarilor ca o nouă organizaţie juridică, ca să participăm împreună la alegerile parlamentare. Ca să fie ca o naţională, dacă vorbim într-un limbaj sportiv. Să nu trimitem cluburi la alegerile parlamentare, ci o echipă comună, ca şi o naţională, pentru noi toţi, care să ne reprezinte pe toţi. Sperăm că această iniţiativă va avea susţinere şi din partea UDMR şi a PPMT. Am trimis o astfel de scrisoare şi domnului Kelemen Hunor şi domnului Toro T. Tibor”, a spus Szasz Jeno.
El a adăugat că se pot discuta mai multe variante legate de crearea noii organizaţii politice – ori prin fuziunea formaţiunilor politice existente, ori prin formarea unui partid care să „deservească organizaţiile componente la alegerile parlamentare”.
Preşedintele PCM a arătat că aceasta este „o ofertă”, care rămâne deschisă, întrucât „se poate discuta şi despre denumire şi simbol”.
„Am putea face noi, cele trei organizaţii existente, un partid care să ne deservească la alegerile parlamentare, în funcţie de proporţiile obţinute la alegerile locale. Aceasta înseamnă că din zece locuri parlamentare, opt trebuie să fie din partea UDMR, iar câte unul din partea PCM ş PPMT. Dacă este adevărat ce a spus UDMR cu ocazia alegerilor locale, că fiecare maghiar contează, atunci chiar că la alegerile parlamentare fiecare maghiar ar trebui să conteze şi, dacă dorim să avem fiecare reprezentanţii noştri în Parlament, aceasta ar fi soluţia cea mai raţională şi mai reală. Un partid de sine stătător, ca să nu ne confruntăm cu schimbarea pragului electoral de la 5% la 8%”, a spus Szasz Jeno.
El a adăugat că, în cadrul noului partid, care nu va avea denumirea de UDMR, „nici simbolul vechi de lalea stilizată”, fiecare dintre formaţiunile politice componente ar urma să funcţioneze ca o platformă politică, cu propria ideologie.
Szasz a afirmat că, având în vedere rezultatele obţinute în alegerile locale, „UDMR poate să fie un partid dominant care poate să refuze orice ofertă”, însă, dacă refuză oferta sa de colaborare, chiar dacă va câştiga majoritatea voturilor maghiarilor şi la alegerile generale, „nu rezolvă problema comunităţii”.
Pe de altă parte, a spus liderul PCM, el personal nu vede rostul participării individuale a formaţiunii sale sau a PPMT în alegerile parlamentare.
„Dacă există voinţă, există soluţii. (…) Soluţii tehnice ar exista. Sau să schimbăm denumirea uneia din cele trei organizaţii şi să spunem că asta va fi organizaţia tuturor maghiarilor, naţionala, şi transcriem statutul partidului respectiv şi ajunge să fie o organizaţie a noastră, a tuturor. Dacă ajungem la soluţia că noi ar trebui să facem acest lucru, după un protocol bine pus la punct, am fi deschişi şi la această variantă. Dacă ajungem la naţională, căpitan de echipă ar trebui să fie Kelemen Hunor”, a spus Szasz Jeno, adăugând că va aştepta răspunsurile celorlalţi lideri maghiari până la Congresul extraordinar al PCM, din 13 octombrie.
Liderul PCM a arătat că a convocat Congresul extraordinar întrucât există nemulţumiri ale filialelor judeţene faţă de prestaţia partidului în alegerile locale.