Liderul sindical din educație, după discuțiile cu Ciolacu: Salariul profesorului debutant să fie la 1 ianuarie 2024 echivalentul salariului mediu brut pe economie, ce am negociat în vară

Sindicatele din învățământ au purtat discuții la Guvern cu premierul Marcel Ciolacu despre majorările salariale ale personalului din învățământ ce trebuie aplicate din 1 ianuarie 2024.
Alina Costache
24 nov. 2023, 16:58
Liderul sindical din educație, după discuțiile cu Ciolacu: Salariul profesorului debutant să fie la 1 ianuarie 2024 echivalentul salariului mediu brut pe economie, ce am negociat în vară

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus că salariul unui profesor debutant trebuie să fie, începând cu 1 ianurie 2024, așa cum „apare în OUG 57. Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”.

„Am discutat cu domnul premier Ciolacu, cu doamna Pescaru, cu doamna Deca, și în momentul de față se preconizează discuții cu reprezentanții Ministerului Educației și ai Ministerului Finanțelor, pentru a stabili cu exactitate ce anume se va întâmpla de la 1 ianuarie. Suntem în faza în care identificăm resursele financiare, facem calculele, astfel încât să rezolvăm și inechitățile din sistem și problemele colegilor care ocupă funcțiile de conducere, îndrumare și control, mă refer la directori, secretari, contabili șefi, pentru că grila a crescut foarte mult decalajul dintre salariile personalului de conducere și al celor de execuție. Concret, salariile pentru funcțiile de conducere sunt mai mici decât cele pe funcțiile de execuție, directorii au perfectă dreptate. La momentul când se operează creșterea salarială de la 1 ianuarie, trebuie să ținem cont de toate aceste aspecte. Nu putem să perpetuăm niște greșeli, care sunt rezultatul legii 153”, a declarat Marius Nistor, pentru Edupedu.ro.

Citește și Rezultate Rezidenţiat 2023 Craiova, grile corecte. Mai puţin de 1.000 de candidaţi susţin examenul de intrare în rezidenţiat

Întrebat care va fi salariul unui profesor debutant la 1 ianuarie 2024, liderul FSE Spiru Haret a declarat, pentru Edupedu.ro: „eu știu ce apare în OUG 57. Trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie“.

“În momentul de față, trebuie să discutăm pe fiecare funcție în parte, pentru că atunci când operăm creșteri salariale trebuie ca salariul unui debutant să nu fie mai mare decât al celui cu grade didactice. Ținta noastră este să atingem maximul prevăzut pe grila negociată în vară, după proteste“, a precizat Nistor.

În ceea ce privește răspunsul sindicatelor din educație dacă guvernanții nu respectă OUG 57, care conține promisiunile cu care Guvernul a închis protestele masive din vara aceasta, Marius Nistor a declarat că „nu suntem în această situație, dar suntem pregătiți în funcție de rezultatul negocierilor să reacționăm. Dacă rezultatele sunt în conformitate cu interesele colegilor noștri, totul e în regulă. Dar dacă rezultatele nu sunt în conformitate cu interesele colegilor noștri, suntem pregătiți pentru orice tip de reacție. În timp de pace, te pregătești și pentru război. Dacă se va impune acest lucru […vom declanța protestele – N.Red.]”.

“Majorarea salarială s-a aplicat de la 1 iunie, cardurile au ajuns în posesia colegilor noștri, de săptămâna aceasta au început să intre și la personalul nedidactic și săptămâna viitoare vor fi încărcate. Deci de acum este vorba despre creșterea salarială de la 1 ianuarie și ea trebuie să regleze și acele inechități salariale. Eu în momentul de față nu dau procente, pentru că nu este normal să fac așa ceva. Important e să respectăm prevederile OUG 57, să îi obligăm pe guvernanți să își respecte în totalitate angajamentele asumate și prin actele normative, și prin declarații și asumări politice“, a mai spus liderul FSE Spiru Haret.

Citește și Pensii 2024. Câţi bani aduce poştaşul unui pensionar care a stat 44 de ani la catedră

Când vine vorba de obiectivul cu care sindicatele au mers la discuțiile de la Palatul Victoria pentru bugetul care va fi acordat educației în legea bugetului pe anul viitor, Marius Nistor a declarat că „ținta este stabilită de lege: 15% din bugetul general consolidat. Aici trebuie să intre creșterile salariale și celelalte cheltuieli absolut necesare pentru sistemul de învățământ. Iar 15% din bugetul general consolidat înseamnă cam peste 5% din PIB pentru educație“.

„Azi am discutat la guvern, s-a stabilit să continuăm cu reprezentanții Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor să facem calculele bugetare și urmează să se ia decizia înainte de legea bugetului 2024. Deci acolo va trebui să apară și creșterile salariale“, a precizat liderul FSE Spiru Haret, una din cele două mari federații sindicale care îi reprezintă pe profesorii din învățământul preuniversitar.

Liderul sindical Nistor a mai spus că țințnd cont de „prevederile legii învățământului preuniversitar pe partea de burse, masă caldă, componentă salarială – bineînțeles, cu un semn de întrebare pentru că trebuie să vedem ce se va acorda de la 1 ianuarie -, dar eu zic că vor sau nu vor, acolo ajung. Eu sunt un optimist și cred că vremurile îi obligă să aibă o altă abordare față de sistemul de învățământ preuniversitar în primul și în primul rând“.

În ceea ce privește salarizarea profesorilor pe bază de performanță pe care premierul Marcel Ciolacu a declarat în repetate rânduri că o susține, liderul sindical din educație a declarat că „noi avem această componentă, nu ar fi niciun element de noutate. Îți iei gradele didactice, conform legii ar trebui să existe un anumit procent din fondul de salarii la dispoziția unităților de învățământ, prin care să îi plătesc pe cei cu rezultate mai bune, avem gradația de merit – important este să am criterii bune. Deci nu este imposibil, nimeni nu are nimic împotriva salarizării pe bază de performanță, dar depinde ce înseamnă performanța. Pentru că dacă pentru unii performanța este numai olimpiada internațională, atunci nu am făcut nimic. Trebuie să țin cont de tipul de unitate de învățământ, de mediul din care provin copiii și de efortul profesorilor care lucrează la sate“.

„În timpul discuțiilor de astăzi de la guvern, am auzit de la politicieni că și-ar dori ca anul 2024 să reprezinte anul în care educația să fie atractivă pentru tinerii noștri absolvenți de învățământ universitar, să își dorească cât mai mulți să devină cadre didactice. Și eu aș adăuga: colegii noștri cu experiență să își dorească să continue. Sunt mulți care își doresc să nu mai continue. Sunt multe aici, nu e vorba numai despre salarizare, ci de sistemul nostru prea birocratizat, în care nu a contat meritocrația, deci este un cumul de factori“, a continuat Marius Nistor.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Lucescu a adus psihologi la echipa națională. Cămătaru, primul beneficiar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
Electrocasnicul care va fi interzis în România, din 1 iulie 2025. Decizia oficială vine de la UE
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump, avertisment final către Vladimir Putin privind Ucraina: „Încetează focul, stai la masa negocierilor și semnează un acord!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre