Anunțul neașteptat a venit sâmbătă, 4 februarie, de la managerul de achiziții al Lidl Germania, Christoph Graf. Galantarele celebrului retailer vor reduce puternic oferta de produse de carne și va introduce pe piață mai multe produse vegetariene, potrivit anunțului făcut în Lebensmittelzeitung, la finalul „Săptămânii Verzi”.
Christoph Graf a insistat că argumentul ecologist al Lidl nu poate fi contrazis, din moment ce „nu există alternativă”. „Nu există a doua planetă, trebuie să învățăm să mâncăm într-un mod care să țină cont de limitele planetei”, a transmis oficialul de la Lidl.
Potrivit lui Graf, Pământul poate susține doar zece milioane de oameni.
Pentru că oferta produselor din carne va fi mai mică, și prețurile ar putea crește considerabil. Astfel, Graf a anunțat că oamenii care au cele mai mici posibilități financiare vor beneficia de oferte:
„Fiind un lanț de discount, clienții sensibili la preț constituie în mod tradițional nucleul clientelei”, a transmis oficialul Lidl, potrivit Economica.
Inițiativa celor de la Lidl face parte dintr-un plan pe termen lung, care va fi implementat complet în 2050. UE și SUA și-au dat acordul pentru implementarea „în tandem” a unor astfel de proiecte. Plecând de la întrebarea „Cum se vor putea hrăni într-un mod sustenabil aproximativ 10 miliarde de oameni din întreaga lume în anul 2050, în limitele ecologice ale Pământului?”, un grup de oameni de știință din Comisia EAT-Lancet au dezvoltat un noul model de nutriție la nivel global: o alimentație bazată predominant pe plante și produse care au o amprentă mică de carbon.
„Pe baza acestui model de alimentație, grupul Lidl își propune ca până în 2025 să vină în sprijinul clienților cu o gamă de produse care să susțină un stil de viață sustenabil prin măsuri precum extinderea sortimentului de produse pe bază de plante”, a transmis retailerul.
Până în 2025, Lidl va optimiza constant sortimentul de articole care au ca sursă de proteină plantele, inclusiv marca proprie. Din martie 2023, grupul Lidl va calcula proporția surselor de proteine animale, în comparație cu cele pe bază de plante din produsele sale și le va face publice.
Printre sursele alternative de proteină s-a putea număra și insectele. Uniunea Europeană a aprobat în ultimele luni introducerea în piața alimentară a greierilor, a larvelor de bălegar, a lăcustelor și a viermilor de făină, decizii controversate, care au provocat numeroase reacții din partea guvernelor și a activiștilor.