UPDATE: Sporting Lisabona este adversara FCSB-ul în play-off-ul Ligii Campionilor. Prima manșă se va disputa în deplasare 15/16 august, iar manșa secundă, pe Arena Națională, 22/23 august.
UPDATE: Steaua va juca împotriva Sportig Lisabona pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor
STADION: „Jose Alvalade” (50.095 locuri)
ANTRENOR: Jorge Jesus (63 de ani)
VALOAREA LOTULUI: 196,15 milioane de euro
MEDIA DE VÂRSTĂ: 26,2 ani
PALMARES: 18 titluri de campioană, 16 de Cupe ale Portugaliei, 8 Supercupe, 1 Cupa Cupelor
CEL MAI BINE COTAT JUCĂTOR: Adrien Silva și William Carvalho (ambii 25 de milioane de euro)
AU FĂCUT TRANSFERURI de 23,60 de milioane de euro, cea mai scumpă mutare fiind aducerea lui Marcos Acuña de la Racing Club din Argentina (9,6 milioane de euro)
AU VÂNDUT JUCĂTORI de 20,10 milioane de euro, cel mai scump jucător vândut fiind Rúben Semedo la Villarreal (14 milioane de euro)
SEZONUL TRECUT au terminat pe locul 4 faza grupelor de Champions League, cu 3 puncte sub Borussia Dortmund, Real Madrid și Legia Varșovia
ECHIPA-TIP: Rui Patricio – Schelotto, Coates, Mathieu, Coentrao – B. Fernandes, William de Carvalho – Gelson, A. Silva, Bruno Cesar – Dost
UPDATE: Începe tragerea la sorți pe ruta non-campioanelor. FCSB își află în curând adversara
Istanbul BB – Sevilla
Young Boys – ȚSKA Moscova
Napoli – Nice
Hoffeinheim – Liverpool
UPDATE: A început tragearea la sorți. Acum se trag meciurile de pe ruta campioanelor
Qarabag – FC Copenhaga
Apoel – Slavia Praga
Olympiacos – Rijeka
Celtic – FC Astana
Hapoel Beer Sheva – NK Maribor
FCSB nu va fi cap de serie la tragerea la sorţi a meciurilor din play-off-ul Ligii Campionilor, programată vineri. Astfel, vicecampioana României va întâlni un adversar dintre Liverpool, Napoli, FC Sevilla, Sporting Lisabona şi ŢSKA Moscova.
UPDATE: Dacă FCSB va trece se va califica în grupele UEFA Champions League și va încasa aproximativ 40 de milioane de euro. Dacă va pierde dubla, steliștii au locul asigurat în grupele Europa League, de unde vor încasa aproximativ 12 milioane de euro.
În urna echipei FCSB, prima sub linia capilor de serie, se vor mai afla Istanbul Başakşehir, Young Boys Berna, Hoffenheim şi Nice.
Steliștii s-au întâlnit până acum cu trei dintre posibilii adversari, ȚSKA Moscova, vicecampioana Rusiei, și Sporting, locul 3 din Portugalia, fiind singurele necunoscute.
Pe Sevilla au întâlnit-o în două rânduri, în primăvara EL și în grupele UCL, și a cedat toate cele patru partide directe. Vicecampioana le-a întâlnit pe Napoli și pe Liverpool în faza grupelor EL din sezonul 2010/2011, când au obținut câte un punct în confruntările de pe teren propriu.
Victoria spectaculoasă de pe terenul Viktoriei Plzen, scor 4-1, le-a adus celor de la FCSB nu doar calificarea în play-off-ul Ligii Campionilor, ci şi siguranţa prezenţei în grupele Europa League.
Altfel, roş-albaştrii vor juca pentru a 16-a oară în grupele unei competiţii continentale. Din acest punct de vedere, vicecampioana României este lider detaşat într-un clasament al echipelor din ţara noastră, dar si singura formaţie cu peste 10 calificări în grupe.
Următoarea clasată în această ierarhie este CFR Cluj, cu patru prezenţe în grupe, în timp ce marea rivală a roş-albaştrilor, Dinamo, are doar trei calificări, la fel ca Rapid. Urmează Astra Giurgiu (2) şi un grup de cinci echipe, unele dintre ele desfiinţate, cu o singură prezenţă în grupe – Poli Timişoara, FC Vaslui, Oţelul Galaţi, Unirea Urziceni şi Pandurii Tg. Jiu.
Practic, celelalte echipe din România la un loc au 17 calificări în grupe, doar una în plus faţă de cele reuşite de FCSB.
Şapte dintre cele 16 prezenţe în grupe ale FCSB au fost în Liga Campionilor – trei la mijlocul anilor ’90 şi patru după anul 2006, cel în care echipa patronată de Gigi Becali a obţinut cel mai bun rezultat românesc în Europa după Revoluţie, semifinale în Cupa UEFA.
În ultimii 14 ani, roş-albaştrii au ratat o singură dată calificarea în grupele unei competiţii europene. S-a întâmplat în sezonul 2015/16, când actuala echipă a lui Nicolae Dică a fost eliminată din UCL de Partizan Belgrad şi din UEL de Rosenborg.
Meritul actualei vicecampioanei este cu atât mai mare cu cât de fiecare dată a fost nevoită să treacă cel puţin un tur preliminar pentru a se califica în grupe. FCSB nu a câştigat campionatul în perioada 2008-2011, când România a trimis campioana direct în grupele UCL.