Ligia Deca, anunț de ultimă oră: „Avem discuții pe regândirea gradației de merit și a treptelor de salarizare în învățământ”

Ligia Deca, ministrul Educației, a spus că în acest moment, la minister, au loc discuții despre „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Filip Stan
11 mart. 2024, 19:59
Ligia Deca, anunț de ultimă oră:

„Avem discuții și pe regândirea gradației de merit si pe regândirea treptelor de salarizare. Acum avem un raport tehnic [realizat de OCDE și finanțat de DG Report a Comisiei Europene – N.Red.] și urmează să adâncim discuția tehnică”, a anunțat Ligia Deca în cadrul unei conferințe la Alba Iulia transmisă de Alba24.ro.

„Nu este simplu, nu se poate face peste noapte [salarizarea profesorilor pe bază de performanță – N.Red.], pentru că ne dorim ca salarizarea să fie una echitabilă”, a declarat Ligia Deca.

Citește și Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că a fost finalizat controlul la Şcoala ”Nicolae Titulescu” din Capitală, unde un elev ar fi fost violat în toaletă: „Luăm în serios fiecare sesizare”

Ligia Deca a făcut declarațiile în contextul în care OCDE a solicitat Ministerului Educației să corezele salariile profesorilor din România cu performanța acestora, iar premierul Marcel Ciolacu i-a cerut explicit Ligiei Deca să preia „propunerile OCDE privind salarizarea pe bază de performanţă în învăţământ şi să le discutăm rapid cu sindicatele”.

În acest an, în România vor avea loc toate cele patru tipuri de alegeri: parlamentare, europarlamentare, locale și prezidențiale.

Declarațiile făcute de Ligia Deca, ministrul Educației, cu privire la introducerea în învățământ a unei salarizări pe bază de performanță:

  • Avem un raport al experților OCDE, a făcut parte dintr-un raport tehnic al Comisiei Europene, care semnalează că, într-adevăr, salarizarea ar trebui legată de standarde de performanță în cariera didactică, care să fie legată inclusiv de progresul în carieră. Avem discuții și pe regândirea gradației de merit si pe regândirea treptelor de salarizare. Acum avem un raport tehnic [cel realizat de OCDE și finanțat de DG Report a Comisiei Europene – N.Red.] și urmează să adâncim discuția tehnică, mai ales că noi avem într-un proiect european un profil al cadrului didactic; el trebuie detaliat pe tipologii, pentru că una sunt profesorii care se concentrează pe mentorat pentru viitori profesori, alta când merg pe o carieră de management, deci trebuie să detaliem standardele pentru fiecare tipologie.
  • Expertii OCDE ne spun că este nevoie de foarte multe date, pentru că a măsura performanța în zona didactică nu e deloc simplu și vedem asta din exemplul altor țări care au criterii multifactoriale.
  • Nu este simplu, nu se poate face peste noapte, pentru că ne dorim ca salarizarea să fie una echitabilă.

Citește și AN ŞCOLAR 2024-2025. Ministrul Educaţiei anunţă că se menţin modulele. Când sunt vacanţele şi examenele

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Un bărbat atacat de urs în Sântioana, județul Bistrița-Năsăud
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!