„Avem discuții și pe regândirea gradației de merit si pe regândirea treptelor de salarizare. Acum avem un raport tehnic [realizat de OCDE și finanțat de DG Report a Comisiei Europene – N.Red.] și urmează să adâncim discuția tehnică”, a anunțat Ligia Deca în cadrul unei conferințe la Alba Iulia transmisă de Alba24.ro.
„Nu este simplu, nu se poate face peste noapte [salarizarea profesorilor pe bază de performanță – N.Red.], pentru că ne dorim ca salarizarea să fie una echitabilă”, a declarat Ligia Deca.
Citește și Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că a fost finalizat controlul la Şcoala ”Nicolae Titulescu” din Capitală, unde un elev ar fi fost violat în toaletă: „Luăm în serios fiecare sesizare”
Ligia Deca a făcut declarațiile în contextul în care OCDE a solicitat Ministerului Educației să corezele salariile profesorilor din România cu performanța acestora, iar premierul Marcel Ciolacu i-a cerut explicit Ligiei Deca să preia „propunerile OCDE privind salarizarea pe bază de performanţă în învăţământ şi să le discutăm rapid cu sindicatele”.
În acest an, în România vor avea loc toate cele patru tipuri de alegeri: parlamentare, europarlamentare, locale și prezidențiale.
Declarațiile făcute de Ligia Deca, ministrul Educației, cu privire la introducerea în învățământ a unei salarizări pe bază de performanță:
- Avem un raport al experților OCDE, a făcut parte dintr-un raport tehnic al Comisiei Europene, care semnalează că, într-adevăr, salarizarea ar trebui legată de standarde de performanță în cariera didactică, care să fie legată inclusiv de progresul în carieră. Avem discuții și pe regândirea gradației de merit si pe regândirea treptelor de salarizare. Acum avem un raport tehnic [cel realizat de OCDE și finanțat de DG Report a Comisiei Europene – N.Red.] și urmează să adâncim discuția tehnică, mai ales că noi avem într-un proiect european un profil al cadrului didactic; el trebuie detaliat pe tipologii, pentru că una sunt profesorii care se concentrează pe mentorat pentru viitori profesori, alta când merg pe o carieră de management, deci trebuie să detaliem standardele pentru fiecare tipologie.
- Expertii OCDE ne spun că este nevoie de foarte multe date, pentru că a măsura performanța în zona didactică nu e deloc simplu și vedem asta din exemplul altor țări care au criterii multifactoriale.
- Nu este simplu, nu se poate face peste noapte, pentru că ne dorim ca salarizarea să fie una echitabilă.
Citește și AN ŞCOLAR 2024-2025. Ministrul Educaţiei anunţă că se menţin modulele. Când sunt vacanţele şi examenele