Ligia Deca consideră că școala ar trebui să aibă trei însușiri: să fie incluzivă, echitabilă și calitativă din punct de vedere managerial: „Avem nevoie să regândim modul în care ne raportăm la învățare. Noile programe pentru liceu nu mai pot întârzia. Inspecția școlară trebuie să aibă rolul de sprijin în construirea activităților didactice”.
„Indiferent că vorbim despre aplicarea legislației specifice școlilor, despre implementarea unor proiecte, despre identificarea unor soluții pentru reducerea abandonului școlar, despre creșterea nivelului de literație sau despre îmbunătățirea participării copiilor la examenele naționale, trebuie să avem în vedere că școala este oglinda managementului practicat de cei care au responsabilitatea aceasta și care, împreună cu oamenii din școli, pot face ca educația să fie ceea ce fiecare copil are nevoie pentru a crește!”, declară în continuarea celor de mai sus Ligia Deca.
Toate acestea vin în completarea afirmațiilor de ieri, în care ministrul educației a explicat ce dorește să schimbe în cadrul învățământului: „Nu se desfiinţează nimic, se extinde, vorbim despre rută completă de învăţământ dual. Pentru a elimina confuziile, nu vom mai avea învăţământ profesional şi tehnologic, ruta se va numi învăţământ tehnologic şi, de la finele anului 2030, vom avea exclusiv învăţământ dual în România. Ceea ce ne propunem este ca pe ruta de liceu tehnologic, după 3 ani, candidatul dacă doreşte, să poată să iasă în piaţa muncii, cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, asta înseamnă exact ce se întâmplă cu şcoala profesională acum”.
Ligia Deca promovează ideea învățământului dual, și explică faptul că după 3 ani, candidatul va putea să iasă pe piaţa muncii cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, aşa cum se întâmplă în prezent cu şcoala profesională.”.
Ministrul educației din România a luat drept exemplu sistemul educațional german: „Una din principalele probleme de atractivitate a rutei profesionale tehnologice duale era tocmai această greutate în a merge mai sus pe nivel de calificare şi chiar de a ajunge în învăţământ superior. Ne dorim pe modelul altor sisteme de succes, german, austriac, să putem permite învăţământ dual până la ultimul nivel de calificare”, a mai spus Deca.