Miercuri, 3 iulie, absolvenții de clasa a opta au aflat rezultatele de la Evaluarea Națională. În urma statisticilor făcute pe județe, ministrul Educației, Ligia Deca, a ieșit la declarații și a susținut că subiectele examenului nu pot fi comparate de la un an la altul.
Astăzi, 3 iulie, Ligia Deca a făcut o serie de declarații care a luat prin surprindere atât profesorii, cât și experții în educație. Aceasta a afirmat că datele de la examen nu pot fi comparate cu cele din anii trecuți. Ligia Deca este primul ministru al Educației care susține o asemenea chestiune. Mai mult, aceasta a comparat rezultatele de la Evaluare cu cele de la simulări, afirmând că se vede o îmbunătățire.
„În cazul în care suntem, în contextul nostru de astăzi, asigură evaluarea testarea nivelului mediu de obținere a competențelor pentru elevii de gimnaziu, dar nu putem face comparații între generații. Este o chestiune pur științifică, de cercetare, pe care, de altfel, am văzut-o subliniată și în presă în repetate rânduri”, a declarat Ligia Deca.
Citește și: Peste 19.500 de lucrări de la Evaluarea Națională au fost recorectate pentru diferențe de peste un punct
Întrebată dacă rezultatele din acest an o mulțumesc, ministrul Educației a spus că „rezultatele nu sunt comparabile de la un an la altul. Nu avem evaluare standardizată și din acest motiv nu putem să facem o comparație. Nu putem să spunem că generația anterioară a fost mai bună sau mai puțin bună decât generația actuală. De asemenea, nu putem face o comparație reală între subiecte. Procentul este unul care se înscrie în linia anilor anteriori. Mă bucur că procentele peste 5 sunt îmbunătățite față de ceea ce am văzut la simulări. Aceasta înseamnă că s-a făcut o radiografie cu ceva timp înainte și au existat măsuri de recapitulare, de consolidare, a funcționat. Și cred că, odată ce vom avea evaluarea standardizată, lucrurile vor putea fi observate mai bine și mai în adâncime. Ce vom putea avea în acest an, vom face public în timp scurt, este o evidență a gradului de rezolvare a fiecărui item. Acest raport va putea fi generat atât la nivelul țării, cât și la nivelul județului, la nivelul școlii, pentru a putea exista măsuri în anii următori și să se insiste acolo unde se observă că sunt carențe sistemice, adică acolo unde un număr mare de copii au greșit același subiect.”, a adăugat aceasta.
Citește și: REZULTATE EVALUARE 2024, TOP JUDEŢE: București, Cluj și Brăila au cele mai multe medii peste 5