Potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), întâlnirea a avut loc la data de 1 aprilie 2024. „La data de 1 aprilie 2024, reprezentanții federațiilor sindicale au avut o întâlnire cu ministrul educației, Ligia Deca, tema discuțiilor constând în stabilirea demersurilor în vederea identificării unor criterii pentru salarizarea diferențiată a cadrelor didactice din sistemul de învățământ preuniversitar pe criterii de performanță”, conform FSLI.
În aceeași zi, Ministerul Educației a anunțat constituirea unui grup de lucru, în colaborare cu sindicatele, pentru a elabora un proiect de metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza performanței. „Constiuirea unui grup de lucru” a fost decizia principală a ministerului, conform comunicatului de presă emis de instituție, potrivit Edupedu. Scopul acestui grup este „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”.
În informarea FSLI se detaliază că grupul de lucru va include reprezentanți ai Ministerului Educației și ai federațiilor sindicale reprezentative. „În cadrul discuției purtate, s-a convenit constituirea unui grup de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Educației și reprezentanți desemnați de federațiile sindicale reprezentative, pentru elaborarea proiectului de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță, urmând ca, la prima întâlnire de lucru, să se stabilească calendarul de desfășurare a activităților”.
Această inițiativă vine în contextul raportului tehnic OECD „Consolidarea guvernanței învățământului preuniversitar din România”. Raportul, elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, include printre cele 18 recomandări-cadru pentru continuarea reformei în România și revizuirea sistemului de salarizare a cadrelor didactice pentru a consolida legătura dintre performanță și recompensă și pentru a îmbunătăți transparența.
Menționăm că în 2016 au mai avut loc discuții similare despre introducerea unor criterii de performanță în învățământ, dar acestea au fost respinse de sindicatele profesorilor, conform publicației informatiazilei.ro.
Contextul acestor discuții este marcat de presiuni politice și sociale pentru reforme în educație. Premierul României, Marcel Ciolacu, a cerut public ministrului Educației să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește”, a declarat Ciolacu. Această solicitare a fost reiterată de premier încă de la preluarea mandatului.
La prezentarea Raportului național PISA 2022 pe România, Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, a subliniat că salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație”.
Premierul Marcel Ciolacu a exprimat clar necesitatea diferențierii salariale bazate pe performanță, afirmând pe 15 ianuarie că „nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”.