Ligia Deca, măsuri cu privire la hărțuirea sexuală în universități, după cazul Bulai: „Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică”

Ligia Deca, ministra Educației, a afirmat, în legătură cu hărțuirea sexuală în universități, că va fi adoptat în curând regulamentul de funcțioanare a comisiilor de etică din univeristăți.
Alina Costache
04 sept. 2024, 22:04
Ligia Deca, măsuri cu privire la hărțuirea sexuală în universități, după cazul Bulai: „Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică”
Ligia Deca anunță măsuri după cazul Alfred Bulai

Ligia Deca a anunțat, în contextul cazurilor de hărțuire sexuală din universitățile din România, că urmează să fie adoptat regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din unitățile de învățământ, explicând că va fi detaliat modul în care comisiile de etică se vor putea autosesiza. Astfel, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare universitate poate lua măsuri.

Întrebată în ce stadiu sunt inițiativele legislative legate de combaterea hărțurii sexuale în universități și școli, ministra Educației a declarat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern: Noi, la Ministerul Educaţiei, am avut diferite întâlniri pe parcursul lunii august. Una dintre ele, cea din 19 august, a vizat o întâlnire între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Consiliul Naţional al Rectorilor, Comisia de Etică şi Management Universitar şi toate federaţiile studenţeşti tocmai pentru a vedea care sunt actele normative necesare.

Primul este proiectul de lege, care, prin modificarea ordonanţei 27/2000, permite primirea şi procesarea de sesizări anonime. După adoptarea acestui proiect de lege, se poate trece la modificarea hotărârii Guvern 970, care vizează extinderea aplicabilităţii metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă şi către relaţiile între elevi, studenţi şi cadre didactice”.

Citește și: Alfred Bulai a fost REŢINUT în dosarul agresiunilor sexuale de la SNSPA. Sociologul, aşteptat la audieri, riscă control judiciar sau măsura reţinerii pentru 24 de ore

Ligia Deca a anunțat că va fi modificat și regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități.

„Totodată, noi lucrăm la actualizarea în funcţie de modificarea la Ordonanţa 27, la modificări pe legislaţia specifică educaţiei. Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică din universităţi, unde, de exemplu, detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universităţi, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare comisie de etică a universităţii se poate să ia măsuri în consecinţă. Însă ca să putem modifica tot ce ţine de legislaţie secundară în acest domeniu, avem nevoie de permisiunea de a procesa sesizări anonime”, a explicat Ligia Deca.

Citește și: Cristian Pîrvulescu, audiat în cazul în care profesorul SNSPA Alfred Bulai e acuzat de hărţuire: „Asta este ceea ce m-a şocat. O să aflaţi mai multe” UPDATE

În contextul hărțuirilor sexuale din universități, amintim cazul sociologului Alfred Bulai, în vârstă de 61 de ani, fostul șef al Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, care a fost acuzat de foste studente că le cerea să se dezbrace, le mângâia și cu una dintre ele chiar a întreținut raporturi intime.

Fostul profesor de la SNSPA a fost reținut miercuri, 4 septembrie, pentru 24 de ore, în urma unor percheziții. Acesta este acuzat de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au făcut, miercuri, trei percheziţii domiciliare în dosarul în care fostul profesor de la SNSPA Alfred Bulai este suspectat de folosirea funcţiei în scop sexual.

Una dintre locuinţele vizate a fost cea a lui Alfred Bulai. Au fost ridicate probe de acasa, tot ce înseamnă aparatură electronică pentru a fi verificate şi a se găsi dovezi.

Reprezentanţi ai Parchetului au precizat că Bulai a refuzat să dea declaraţii în dosarul în care are calitatea de suspect, prevalându-se de dreptul la tăcere.

Spynews
Iustina de la Insula iubirii, prima imagine cu fetița ei și a lui Cornel! Postarea cu care și-a înduioșat fanii / FOTO
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele patru zodii care își schimbă viața după 8 septembrie. Visuri împlinite, șanse importante, dar și împăcări pentru ele
Capital.ro
Când se schimbă, de fapt, banii în România? Se va trece la Euro: Ani foarte grei
Playtech.ro
CUTREMURĂTOR! Drama prin care a trecut Selina. Detalii șocante din trecutul iubitei lui Victor Slav
DailyBusiness
BANI GREI pentru educație! Iată cât costă începutul școlii în România
Adevarul
Vladimir Putin schimbă tactica pentru a îngenunchea Ucraina
Spynews
Primele declarații ale lui Alfred Bulai după percheziții. “Câtor studente le-ați zis să se dezbrace?” Sociologul: “Hai, măi, lăsați-mă! “
Spynews
Cele mai frumoase imagini de la botezul fiicei Laurei Cosoi! Ce nu s-a văzut până acum de la marele eveniment | FOTO
Evz.ro
Cele mai nebunești acțiuni ale marilor „spioni” Coldea și Dumbravă constatate de DNA
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Playsport.ro
ĂSTA e apartamentul INDECENT al lui Țiriac! E cât 10 terenuri de tenis și are pat cât o „garsonieră”, de 16 metri pătrați, tapițat cu piele de elefant
kanald.ro
Ea este Andreea, tânăra de doar 18 ani care a fost lovită mortal de un TIR! Adolescenta coborâse din microbuz și a vrut să traverseze strada
Capital.ro
Traian Băsescu s-a cutremurat: Îl plângea că e pe moarte! Răsturnare totală de situaţie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Naționala României a ajuns în Priștina pentru debutul în Nations League împotriva Kosovo
MediaFlux
L-au ciuruit. DONALD TRUMP, mai sărac cu 163 milioane de dolari
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...