Ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea consorţiilor şcolare a fost publicat săptămâna acesta în Monitorul Oficial, a anunţat Ligia Deca pe Facebook.
„O soluţie pentru reducerea supraaglomerării din unele şcoli: consorţiile şcolare. Am publicat Metodologia privind organizarea şi funcţionarea consorţiilor şcolare şi încurajez directorii să iniţieze astfel de parteneriate! Ele pot fi soluţia pentru reducerea supraaglomerării din unele şcoli, pentru că permit utilizarea, în comun, a spaţiilor, inclusiv a sălilor de clasă. De asemenea, folosirea în comun a spaţiilor este o modalitate prin care putem oferi mai multor copii şi profesorilor lor acces la o mai mare varietate de resurse educaţionale: biblioteci, ateliere şcolare, cluburi ale elevilor, baze cultural-sportive”, a scris Deca, pe Facebook.
Potrivit ministrului, acest tip de parteneriat are beneficii şi pentru cadrele didactice – prioritate pentru profesorii din şcolile din consorţiu la completare de normă, transfer sau schimb de posturi.
La constituirea consorţiului şcolar se va ţine cont de posibilitatea de a derula activităţi comune ale elevilor şi ale cadrelor didactice, de distanţa dintre unităţile de învăţământ, căile de acces, existenţa mijloacelor de transport în comun şi a transportului şcolar între unităţile de învăţământ respective.
Ligia Deca: Uneori, asigurarea unui loc în cămin, în timpul facultăţii, poate face diferenţa între a continua studiile şi a renunţa la ele / Ministrul Educaţiei a prezentat în şedinţa de Guvern stadiul investiţiilor în locurile de cazare
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat, în şedinţa de Guvern de miercuri, stadiul investiţiilor în locurile de cazare şi afirmă că trebuie eliminată condiţionarea parcursului academic al studenţilor de posibilităţile financiare ale familiei.
”Uneori, asigurarea unui loc în cămin, în timpul facultăţii, poate face diferenţa între a continua studiile şi a renunţa la ele. Ne dorim ca orice tânăr să poată avea acces la un mediu în care să-şi atingă potenţialul, iar creşterea numărului de locuri în campusurile universitare este esenţială pentru asta. Trebuie sa eliminăm condiţionarea parcursului academic al studenţilor de posibilităţile financiare ale familiei”, a scris, miercuri, pe Facebook, Ligia Deca.
Citește și: Când iau vacanță elevii în octombrie și când revin la cursuri pentru Modulul 2 din anul școlar 2024 – 2025
Ministrul Educaţiei anunţă că a prezentat, în cadrul şedinţei de Guvern, stadiul investiţiilor în infrastructura universitară – spaţii de cazare la
Potrivit datelor transmise de Deca, sunt aproximativ 3.700 de locuri de cazare noi şi au fost modernizate alte aproximativ 16.800 prin PNRR.
”În urma primului apel, au fost deja semnate 42 de contracte de finanţare pentru construirea a aproape 1.100 de locuri de cazare pentru studenţi şi modernizarea altor aproape 9.600. După încheierea celui de-al doilea apel, au fost depuse proiecte pentru construirea a peste 2.600 de locuri de cazare şi pentru modernizarea altor aproape 7.200 de locuri de cazare”, a mai transmis Deca.
Potrivit ministrului Educaţiei, peste 1.800 de locuri de cazare noi vor fi realizate prin construcţia a 7 cămine studenţeşti noi, Prin Programul de Investiţii al Ministerului Educaţiei.
”Peste 10.200 de locuri de cazare, în 30 de cămine studenţeşti noi, Prin Programul Naţional de Construcţii de interes public sau social – Construire cămine Studenţeşti, Subprogramul Instituţii de Învăţământ Superior de Stat, gestionat de Compania Naţională de Investiţii. Beneficiari: 30 de instituţii de învăţământ superior de stat din 13 centre universitare”, a mai transmis Deca.