Ligia Deca, propunerea PNL pentru Ministerul Educației. Ciucă: Este în măsură să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a legilor educaţiei

Ligia Deca, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis din decembrie 2019, este propunerea PNL pentru funcţia de ministrul al Educaţiei după demisia lui Sorin Cîmpeanu.
Filip Stan
03 oct. 2022, 13:55
Ligia Deca, propunerea PNL pentru Ministerul Educației. Ciucă: Este în măsură să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a legilor educaţiei

Ligia Deca, cea care a coordonat strategia „România educată” a președintelui Klaus Iohannis, este propunerea PNL pentru fotoliul de ministru al Educației. Decizia a fost luată în şedinţa Biroului Politic Național al PNL. Anunţul a fost făcut chiar de premierul Nicolae Ciucă.

„Astăzi, în şedinţa Biroului Politic Naţional, am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei, dânsa fiind o persoană care a lucrat şi a participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi după aceea în timpul dezbaterilor publice. Este în măsură să poată să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finale lunii octombrie acesta să fie aprobat şi înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a spus Ciucă, la finalul BPN al PNL.

Doar doi lideri PNL s-au abţinut de la votul pentru susţinerea Ligiei Deca, motivând că nu este încă membru PNL. Este vorba despre Florin Roman, fost ministru al Digitalizării în Guvernul Ciucă, care a demisionat în urma unor acuzații de plagiat, și fostul premier Florin Cîțu.

 

Cine este Ligia Deca

 

 

Ligia Deca, consilier al preşedintelui Klaus Iohannis din decembrie 2019, are 40 de ani şi este doctor în ştiinţe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg şi absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinţei miniştrilor educaţiei din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit Mediafax.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării şi cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timişoara (2014-2015) şi SNSPA (2019-2021).

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu, despre demisia de la Ministerul Educaţiei: Nedreaptă, generată de către cei care înţeleg mult prea puţin specificul învăţământului superior

Vă reamintim că Sorin Cîmpeanu a demisionat joi seara de la conducerea Ministerului Educaţiei pe fondul scandalului în care este acuzat de plagiat. Jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat pe Sorin Cîmpeanu că ar fi plagiat un curs universitar şi şi-a fi „însuşit fraudulos şi paternitatea” mai multor capitole semnate anterior de alţi autori.

Interimatul la Ministerul Educaţiei este asigurat de liberalul Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării în Guvernul Ciucă.

Citeşte şi: Daniel Funeriu, după demisia lui Cîmpeanu: „Voi vă dați seama în ce fundătură a fost adusă țara asta dacă primul gest al viitorului ministru al educației ar trebui să fie să-i retragă titlul de doctor premierului?”

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, în cadrul festivităţii de deschidere a noului an universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, după demisia lui Sorin Cîmpeanu de la Ministerul Educaţiei, după acuzaţia de plagiat, că  „îmi dorect o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea eticii în viaţa academică” şi că „avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului”.

„Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul, competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun.

Din acest motiv sunt motiv sunt convins că aveam nevoie de o reforma profunda a sistemmului educaţional pentru a-l adapta nevoilor secolului 21 si a valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi dorect o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea eticii în viaţa academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului. Noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional. Miza este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică.

Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real.

O României educată va trebui să fie o România corectă”, a transmis Klaus Iohannis, luni la festivitatea de deschidere a anului universitar organizată la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)