Deca a declarat luni seară, la Digi 24, că studenții trebuie să sesizeze orice astfel de act care ar însemna un abuz, iar asta ”chiar dacă nu sunt siguri”.
Potrivit ministrului Educației, odată sesizate rapid potențialele abuzuri, învățământul românesc dispune de ”proceduri” care să descurajeze sau să elimine astfel de comportamente. ”Avem proceduri care ne ajută ca aceste comportamente să nu se regăsească la nicio universitate din România. Atunci când au existat sesizările, au existat și măsurile”.
Citește și Schimbări la examenul de Bacalaureat. Ligia Deca: „Se poate face recuperare sâmbăta”
În același context, Ligia Deca a vorbit despre demersurile legislative întreprinse de curând în aceeași direcție. ”Am pus în dezbatere o hotărâre de guvern privind hărțuirea sexuală, pentru a extinde prevederile hotărârii de guvern a ministerului familiei și la relatiile dintre cadre didactice și studenți, nu numai la cele de muncă”.
Ministrul Educației anunța săptămâna trecută, tot cu referire la sesizările de hărțuire sexuală din universități, că urmează să fie adoptat regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din unitățile de învățământ. Deca a explicat atunci că va fi detaliat modul în care comisiile de etică se vor putea autosesiza. Astfel, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare universitate poate lua măsuri.
Întrebată în ce stadiu sunt inițiativele legislative legate de combaterea hărțurii sexuale în universități și școli, ministrul Educației a declarat atunci, la finalul ședinței de Guvern: „Noi, la Ministerul Educaţiei, am avut diferite întâlniri pe parcursul lunii august. Una dintre ele, cea din 19 august, a vizat o întâlnire între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Consiliul Naţional al Rectorilor, Comisia de Etică şi Management Universitar şi toate federaţiile studenţeşti tocmai pentru a vedea care sunt actele normative necesare.
Tema hărțuirii sexuale la nivel universitar, un veritabil Me Too românesc, a luat amploare odată cu sesizările privind comportamentul sociologului Alfred Bulai. Împotriva lui Bulai au fost făcute mai multe reclamații, ce vizează perioada în care acesta era profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
Bulai a fost arestat preventiv în 5 septembrie, pentru hărţuire şi agresiune sexuală împotriva mai multor foste studente. Ulterior, el a fost transferat la spital, după ce a dat semne că ar fi suferit un infarct.