Ligia Deca, sfat radical pentru studenții puși în situații din categoria celor reclamate în cazul Bulai. ”Avem proceduri!”

Ministrul Educației, Ligia Deca, le face o recomandare radicală studenților care simt că un fost puși în situații de genul celor reclamate în cazul Bulai.
Irina Dumitrescu
09 sept. 2024, 23:54
Ligia Deca, sfat radical pentru studenții puși în situații din categoria celor reclamate în cazul Bulai. ”Avem proceduri!”

Deca a declarat luni seară, la Digi 24, că studenții trebuie să sesizeze orice astfel de act care ar însemna un abuz, iar asta ”chiar dacă nu sunt siguri”.

Potrivit ministrului Educației, odată sesizate rapid potențialele abuzuri, învățământul românesc dispune de ”proceduri” care să descurajeze sau să elimine astfel de comportamente. ”Avem proceduri care ne ajută ca aceste comportamente să nu se regăsească la nicio universitate din România. Atunci când au existat sesizările, au existat și măsurile”.

Citește și Schimbări la examenul de Bacalaureat. Ligia Deca: „Se poate face recuperare sâmbăta”

În același context, Ligia Deca a vorbit despre demersurile legislative întreprinse de curând în aceeași direcție. ”Am pus în dezbatere o hotărâre de guvern privind hărțuirea sexuală, pentru a extinde prevederile hotărârii de guvern a ministerului familiei și la relatiile dintre cadre didactice și studenți, nu numai la cele de muncă”.

Măsuri în ajutorul studenților

Ministrul Educației anunța săptămâna trecută, tot cu referire la sesizările de hărțuire sexuală din universități, că urmează să fie adoptat regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din unitățile de învățământ. Deca a explicat atunci că va fi detaliat modul în care comisiile de etică se vor putea autosesiza. Astfel, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare universitate poate lua măsuri.

Întrebată în ce stadiu sunt inițiativele legislative legate de combaterea hărțurii sexuale în universități și școli, ministrul Educației a declarat atunci, la finalul ședinței de Guvern: „Noi, la Ministerul Educaţiei, am avut diferite întâlniri pe parcursul lunii august. Una dintre ele, cea din 19 august, a vizat o întâlnire între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Consiliul Naţional al Rectorilor, Comisia de Etică şi Management Universitar şi toate federaţiile studenţeşti tocmai pentru a vedea care sunt actele normative necesare.

Citește și Doi români din Italia au rămas muți când au văzut prețurile din România. Câți bani au cheltuit la un supermarket

Tema hărțuirii sexuale la nivel universitar, un veritabil Me Too românesc, a luat amploare odată cu sesizările privind comportamentul sociologului Alfred Bulai. Împotriva lui Bulai au fost făcute mai multe reclamații, ce vizează perioada în care acesta era profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

Bulai a fost arestat preventiv în 5 septembrie, pentru hărţuire şi agresiune sexuală împotriva mai multor foste studente. Ulterior, el a fost transferat la spital, după ce a dat semne că ar fi suferit un infarct.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
Mașinile care nu vor mai putea fi înmatriculate. Măsura se aplică din 2035
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Vestea momentului despre taloanele de pensie. E important ca toți pensionarii să știe asta!
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Anunț important pentru pensionari: Au 45 de zile la dispoziție
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
O tânără stewardesă din Bistrița a fost găsită moartă în apartamentul ei din Japonia! Care este cauza decesului
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
VIDEO "M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Mircea Lucescu critică gazonul de pe Stadionul Steaua după victoria României cu Lituania
MediaFlux
VIN PENSIILE MAJORATE! Daniel BACIU a anunțat DATA EXACTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...