Ligia Deca, veşti bune pentru cea mai mare categorie de bugetari: „De la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă”

Ligia Deca a evitat să spună că garantează majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, în cazul în care legea salarizării nu va fi gata până atunci
Filip Stan
04 oct. 2023, 23:03
Ligia Deca, veşti bune pentru cea mai mare categorie de bugetari: „De la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă”

Ligia Deca a spus la Euronews România că va face tot posibilul ca angajamentul Coaliției să fie respectat astfel încât lefurile dascălilor să crească de la 1 ianuarie 2024, asta în cazul în care legea salarizării va fi gata până atunci.

Există un act normativ în vigoare care spune că de la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă. Este și un angajament politic al Coaliției, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru că acest angajament să se respecte. Au reînceput discuțiile cu privire la grila de salarizare, au existat discuții tehnice între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și acum se va trece la găsirea unei soluții legale, pentru că până la urmă, pentru a putea da această creștere, trebuie să existe o nouă grilă de salarizare pentru sectorul Educație”, a spus ministrul Ligia Deca.

„Eu cred că o promisiune odată făcută, trebuie respectată sau măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp. Eu cred că chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a mai spus Ligia Deca.

Salarii mai mari pentru profesori în octombrie. Prima didactică de 1500 de lei vine pe card pe 20 octombrie

„Grila se face la Ministerul Muncii. Ministerul Muncii este cel care inițiază modificări pe legea salarizării publice, pe legea salarizării unitare, iar inclusiv Ordonanța de Urgență, care a dat măririle post-protestul din vară, a fost inițiată de către Ministerul Muncii. Sigur, cu avizele de la toate ministerele…„Din promisiunile pe care ministrul Muncii le-a făcut, înțeleg că se lucrează la acest lucru. Din ultima discuție am înțeles că cele trei variante de grile discutate împreună cu noi și cu reprezentanții cadrelor didactice au fost trimise la Banca Mondială pentru impact bugetar, urmând să se finalizeze și discuția politică”, a conchis Ligia Deca.

Ligia Deca nu garantează majorările salariale pentru angajații din educație de la 1 ianuarie 2024, dacă legea salarizării nu va fi gata până atunci

Amintim, fostul ministru al muncii, Marius Budăi, dar și fostul premier Ciucă spuneau că salariile profesorilor trebuie incluse în legea salarizării unitare și că nu pot fi negociate separat, fiind condiție în PNRR. Promisiunea Guvernului privind salarizarea profesorilor nu a fost îndeplinită până în prezent. Nu a fost făcut public nici măcar un draft al legii salarizării unice.

În urma grevei din generale a profesorilor din luna mai, Guvernul a promis majorări salariale de la 1 ianuarie 2024.

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază

Cum ar trebui să arate grilele angajaţilor din Educaţie:

Profesorii ar putea fi obligați să predea la școlile unde sunt titularizați

Ligia Deca a mărturisit motivul pentru care multe școli rămân fără profesori în școală. Ministrul Educației a declarat că multe cadre didactice se titularizează la o anumită școală, însă până la începerea anului școlar se mută la o altă unitate de învățământ.

”Există un proces de mobilitate a cadrelor didactice prin care școlile declară anumite posturi ca fiind viabile. Acele posturi se scot în concursul național în titularizare. Dacă școala nu spune că acel post are o viabilitate mai mare de un anumit număr de ani, atunci el se ocupă la nivelul unității de învățământ.

Sunt foarte multe școli care, pentru a completa normele cadrelor didactice existente, preferă să împartă o anumită poziție la cadre didactice pe care le au deja sau preferă să facă o selecție pentru că nu sunt siguri câți ani va fi viabil acel post. Nu știu cât timp vor mai avea suficienți copii. Există profesori care sunt suspendați și își păstrează catedră și atunci.

În profesia didactică și în contractul colectiv de muncă există această posibilitate de rezervare în anumite cazuri, în cazul în care ocupă o funcție de conducere, în cazul în care ocupă demnitate publică, în cazul în care nu știu, de exemplu, pleacă într-o mobilitate, există tot felul. Poate fi limitat.”, a spus Ligia Deca la Euronews România.

Ministrul Educației spune că ar fi nevoie de o asumare legală a profesorului că va preda la școala la care este titularizat.

Din câte știu eu, în anumite cazuri este limitat la un număr de ani, în altele nu. Este un drept câștigat de profesor acum multă vreme și reprezintă unul dintre avantajele profesiei didactice. Se vorbește mult despre faptul că profesia didactică nu este atractivă. Unul din elementele de atractivitate este stabilitatea ei, odată ce ești titularizat. Și atunci trebuie să ne punem întrebarea dacă pentru o profesie unde ne plângem că nu avem suficienți oameni, putem să afectăm suplimentar prin prin știu eu, o precaritate a poziției.

Dacă pleci temporar în altă parte pentru a te întoarce ulterior. Este adevărat însă că avem și fenomene pe care și eu cred că trebuie să le limităm prin metodologie. De exemplu, acel fenomen prin care te titularizez într-o școală, după care până la începerea anului școlar te mulți se transfere în altă parte. Cred că asta lasă foarte multe școli fără persoane.

E nevoie de un angajament din partea profesorilor, unul care să fie și consfințit legal, că odată ce te-ai titularizat pe un post pentru o anumită perioadă de timp, nu mergi în altă parte. Verificăm acum din punct de vedere juridic, cum se poate face acest lucru, pentru că este o îngrădire a dreptului de transfer și care este perioada pe care am putea-o impune. Dar fiindcă avem o nouă lege, toată legislația secundară se va reface și în acest proces ne dorim să și învățăm din ce n-a mers bine între”, a declarat Ligia Deca.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casă pe un singur nivel cu doar 40 de mii de euro. Manopera și materialele sunt incluse, are dormitor, living room și bucătărie open space. Suprafața totală este de 60 mp
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Infernul Elenei Lasconi. A umblat pe la mulți doctori
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI