Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a explicat că învăţământul profesional nu se desfiinţează, ci se va extinde, devenind învăţămând dual.
”Nu se desfiinţează nimic, se extinde, vorbim despre rută completă de învăţământ dual. Pentru a elimina confuziile, nu vom mai avea învăţământ profesional şi tehnologic, ruta se va numi învăţământ tehnologic şi, de la finele anului 2030, vom avea exclusiv învăţământ dual în România.
Citește și: Ligia Deca, anunţ despre greutatea ghiozdanelor. Ce se întâmplă în 5.000 de şcoli
Ceea ce ne propunem este ca pe ruta de liceu tehnologic, după 3 ani, candidatul dacă doreşte, să poată să iasă în piaţa muncii, cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, asta înseamnă exact ce se întâmplă cu şcoala profesională acum. În cazul în care îşi doreşte să aibă un nivel mai ridicat de calificare poate să termine clasa a XII-a şi să îşi dea examenul respectiv de certificare. Dacă doreşte să meargă mai departe, nivelul 5, post liceală, colegiu terţiar universitar, atunci sigur merge mai departe sau dacă vrea învăţământ superior, dă şi examenul de bacalaureat adecvat profilului tehnologic şi poate merge mai departe”, a declarat Ligia Deca, la Universitatea de Vest Timişoara (UVT).
Citește și: Burse școlare 2023. Motivele care pot duce la pierderea ajutorului financiar
Ministrul Educaţiei a precizat că una dintre principalele probleme era greutatea în a merge pe un nivel de calificare mai mare.
”Una din principalele probleme de atractivitate a rutei profesionale tehnologice duale era tocmai această greutate în a merge mai sus pe nivel de calificare şi chiar de a ajunge în învăţământ superior. Ne dorim pe modelul altor sisteme de succes, german, austriac, să putem permite învăţământ dual până la ultimul nivel de calificare”, a mai spus Deca.