După patru ore de dezbateri, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi au căzut de acord ca Limba română să se dea separat la Bac. Concluziile dezbaterii au fost făcute publice de Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.
„4 ore de dezbatere, 105 amendamente. Clar că nu au fost toate dezbătute, dar noi am solicitat două puncte principale:
*Admiterea la Colegii, am solicitat anularea.
*BAC-ul – Limba și literatura română – probă separată. Aici ne-am înțeles. Mai rămâne în discuție proba profilului să devină obligatorie„, a anunţat Iulian Cristache pe Facebook.
La jumătatea lunii iulie, ministrul Sorin Cîmpenu anunţase că Bacalaureatul pe care elevii îl vor susţine începând cu anul 2027 ar putea fi organizat după alte reguli. Şeful de la Educaţie a lansat în dezbatere publică două proiecte de modificare a Legii Educaţiei, una dintre modificări vizând examenul de Bacalaureat.
Dacă ar fi adoptat în forma propusă de Ministerul Educaţiei, examenul de Bacalaureat din anul 2027 ar trebui să aibă o probă scrisă de evaluarea competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile, două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, o probă de evaluare a competenţelor digitale şi o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, la alegerea candidatului.
„Examenul de Bacalaureat este prevăzut a avea următoarele probe. O singură probă scrisă de evaluarea competenţelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun. Este o probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările. Această probă constă în evaluarea competenţelor generale formate pe parcursul ciclului liceal la Limba şi literatura română, la Matematică, Ştiinţe, Istoria şi Geografia României şi ştiinţe socio-umane. (…) Două probe de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională. (…) Vor fi verificate de asemenea competenţele de bază echivalente nivelului B1, dacă doriţi”, a anunţat, la jumătatea lunii iulie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Citeste si Mai puţin de o lună până la deschiderea şcolilor. Ce noutăţi aduce anul şcolar 2022 – 2023