Limbaj de programare pentru copii, GOOGLE DOODLE 4 decembrie. Google sărbătorește 50 de ani de când limbajul de programare pentru copii a fost introdus în premieră, la nivel mondial, cu o creație interesantă. Vorbim despre prima codificare Google Doodle.
GOOGLE DOODLE 4 decembrie. Doodle de luni, 4 decembrie 2017, a fost realizat de echipa Google Doodle, echipa Google Blockly și cercetători de la MIT Scratch.
Un limbaj de programare pentru copii este mai relevant în 2017 decât în toți anii trecuți. Din acest motiv, există o serie stufoasă de aplicații web menite să stârnească curiozitatea tinerilor de toate vârstele pentru acest domeniu. Multe jocuri din Google Play și Apple AppStore incorporează concepte de bază ale programării. Acestea facilitează dobândirea de informații care te vor ajuta pe viitor, dacă vrei să înveți Swift, Dot.Net, Visual C++ sau orice altă platformă de programare.
Începând de luni, 4 decembrie se dă startul celei de-a patra ediții a Hour of Code în România, cel mai mare eveniment de educație care își propune să facă din programare un limbaj accesibil oricărei persoane, începând cu vârsta de 4 ani.
Hour of Code este un eveniment internațional organizat de Code.org, care se desfășoară în peste 180 de țări și care are ca și scop extinderea educației în domeniul tehnologiei computerelor și programării, prin promovarea acesteia în școli și în rândul tinerilor.
În fiecare an, România a fost în topul Hour of Code cu peste 500 000 de participanți. Astfel, timp de șapte zile, în toată țara vor fi organizate peste 1400 evenimente Hour of Code în școli, licee, universități și companii. 200.000.000 de copii vor lua parte la cea mai mare oră de programare la nivel global.
Investiția în programe și evenimente care promovează educația digitală și programarea sunt în România un element cheie pentru creșterea accesului în școală la diverse limbaje de programare și cursuri. Acestea sunt uşor de folosit și determină dezvoltarea unei generații de tineri ce pot fi numiţi creatori digitali, nu doar utilizatori ai mediului online.
Acest demers vine într-o perioadă în care contribuția sectorului IT&C la formarea PIB-ului României este de circa 6% și continuă sa crească. În plus, România este unul dintre principalele hub-uri de dezvoltare de aplicații software pentru Europa, tendință care implică pe termen mediu și lung dezvoltarea unei culturi digitale în școala românească.
La 14 ani, Mihai Enache a reușit ceea ce mulți adulți nici nu au visat! Este profesor pentru alți copii, se ocupă de programare încă din clasa a IV-a și a creat propriul joc, descărcat deja de peste 220.000 de ori! Cum a ajuns din bancă la catedră? Iată povestea lui:
Mihai a învățat programare singur, acasă, în timp ce urmărea clipuri pe YouTube. Vorbește fluent engleză și se descurcă perfect în cele mai utilizate limbaje din lumea programatorilor: C++ și HTML. De aceea poate predă cu ușurință cursuri de modeling și printare 3D .
LIMBAJ DE PROGRAMARE PENTRU COPII Poţi să înveţi bazele programării singur, în mai puţin de o lună, indiferent de studiile pe care le ai, cu condiţia să fii pasionat, motivat şi ambiţios şi să investeşti suficient timp, însă pentru a deveni un programator de top sunt necesare cel puţin 6 luni de efort susţinut, sunt de părere unii specialişti din domeniu.
LIMBAJ DE PROGRAMARE PENTRU COPII Salariul pentru un programator entry-level într-o companie de top porneşte de la 800-1.000 de euro, iar după 3-5 ani poate ajunge la un nivel de 2.000 de euro, spune Răzvan Rughiniş, profesor la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.
LIMBAJ DE PROGRAMARE PENTRU COPII Deşi nu poţi să înveţi programare de la A la Z singur, bazele limbajelor sunt accesibile oricui vrea să înveţe, susţine Rughiniş. El recomandă celor care vor să înveţe programare singuri să înceapă cu limbaje mai uşoare, precum Python, a cărui popularitate se datorează simplităţii şi conciziei codului. Alte limbaje recomandate începătorilor sunt Java sau C#, spune Brânduşa Fecioru, director de HR la TotalSoft.
LIMBAJ DE PROGRAMARE PENTRU COPII Şi Cătălin Alexandru, lead programmer la Ubisoft, este de părere că este uşor să înveţi singur programare şi algoritmică, întrucât, spune el, toate informaţiile necesare pot fi găsite în cărţi şi tutoriale online. Condiţia, consideră programatorul, este să stabileşti încă de la început un rezultat final către care să-ţi îndrepţi efortul de învăţare. “Bazele unui anumit limbaj de programare se pot învăţa repede, în câteva săptămâni, dar este nevoie de multă practică pentru a ajunge la un nivel înalt de performanţă. Mai mult, există multe subiecte conexe care trebuie învăţate în funcţie de contextul în care este utilizat respectivul limbaj de programare, precum fizică, matematică sau economie”, spune Alexandru. Tot el spune că, deşi cunoaşterea unuia sau a mai multor limbaje de programare este importantă, esenţială este învăţarea procesului logic de exprimare a algoritmilor în cod, abilitate necesară indiferent de limbajul de programare utilizat.