Lipsa acestei vitamine poate veni cu probleme serioase în sezonul rece. Vitamina A este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), cu un rol esențial în organismul uman. Vitamina A este o denumire generică, ce se referă la mai multe substanțe, printre care retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi și cartenoizi. Absorbția acestei vitamine se realizează la nivelul intestinului subțire, în prezența sărurilor biliare și a mineralelor.
Românii trebuie să aibă mare grijă! Lipsa acestei vitamine poate veni cu probleme serioase în sezonul rece. Este esențială pentru sistemul imunitar
Această vitamină, ca și altele, are importante calități antioxidante. Antioxidanții ajută la prevenirea acțiunii invazive a radicalilor liber, substanțe care pot duce la îmbolnăviri. Vitamina A este cea care ajută ochii să se adapteze la diferite niveluri de lumină, lucru important mai ales pe timp de iarnă.
O cantitate suficientă de vitamină A asigură buna funcționare a întregului organism. Este necesară pentru producerea rodopsinei – pigmentul responsabil de vederea crepusculară și nocturnă – și sprijină sănătatea pielii, a unghiilor și a dinților.
Vitamina A are efect antioxidant, ține nivelul colesterolului sub control, și ne ajută să stocăm grăsimi. Protejează în același timp mucoasa bucală și digestivă, dar are grijă și de sistemul respirator. Contribuie la dezvoltarea oaselor, sprijină sistemul imunitar și ne ajuta să ne vindecăm mai rapid în cazul unor infecții sau inflamații.
Tocmai de aceea, medicii o prescriu în cazurile de rujeolă, pentru o recuperare mai rapidă și reducerea riscului unor complicații.
Principalele surse de alimente: Principalii furnizori de vitamina A, sunt: laptele, margarina fortificată, gălbenușul de ou, ficatul, peștele gras (hering, ton, sardine), morcovii, roșiile, fructele, legumele cu frunze verzi, mango și caisele. Cum să luați suplimentele: Dozele prea mari de vitamină A sunt toxice și pot cauză probleme ale ficatului și complicații în timpul sarcinii. Aportul zilnic recomandat este de 600 mg pentru femei și 700 mg pentru bărbați.
Suplimentele de vitamină A pot fi derivate din ulei natural din ficat de peste sau pot fi hidrosolubile, recomandate persoanelor cu intoleranța la ulei și celor care suferă de acnee. Vitamina A se regăsește și în compoziția suplimentelor de tip multivitamine, dar poate fi prescrisă de medic și în formă injectabilă.
Uleiul de ficat de cod este una dintre cele mai bogate surse de vitamina A.
Vitamina A acidă este folosită în creme și unguente antiacneice și împotriva ridurilor, eliberate numai pe bază de rețetă.