„Deşi au avut coordonatele corecte, nici autărităţile şi nici echipele de căutare nu au fost în stare să le înţeleagă pentru că nu ştiau teorie, nu ştiau chestiunile elementare: aceea că se pot exprima coordonatele geografice, poziţia, în mai multe moduri (la fel cum şi un număr matematic se poate scrie în mai multe feluri 2=6/3 – fractie/raport). Poate că dacă ar fi primit coordonatele în sistemul banal, cel mai cunoscut de toată lumea, de tipul grade+minute+secunde, s-ar fi prins unde să caute, dar aşa, pentru că ei au primit coordonatele exprimate ca grade cu zecimale (că aşa le dau telefoanele), chiar dacă acele coordonarte au fost extrem de precise, habar nu au avut ce să facă cu ele. Au avut poziţia în faţă, pe hârtie, şi nu au ştiut să o citească„, a explicat pilotul Daniel Matei, potrivit aviaţia.ro.
Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion, studentă în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni, de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
Adrian Iovan ar fi cerut amânarea zborului de luni, după ce ar fi fost identificate unele probleme, la inspecţia tehnică a aeronavei, însă medicii au fost de acord să plece spre Oradea, pentru că transplantul era urgent, pilotul spunând: „Măcar să trecem de zona muntoasă”, susţin surse medicale.
Citeşte şi: ULTIMELE SECUNDE înainte ca avionul pilotat de ADRIAN IOVAN să se prăbuşescă. Ce a văzut un SUPRAVIEŢUITOR