TVR își dorește să ascundă sub preș problemele legate de organizarea Eurovision. RomâniaTV.net a solicitat mai multe informații legitime, dar a fost complet ignorată.
Potrivit legii în vigoare, TVR trebuie să răspundă în zece zile la solicitările, întrebările privind temele interes public. În situații speciale, termenul poate ajunge la 30 de zile.
În cazul de față, 46 de zile s-au scurs de la data la care România TV a solicitat punctul de vedere al TVR. Solicitarea a fost trimisă pe 14 mai, iar pe 25 iunie a fost trimis un „reminder” – inutil, pentru că instituția a refuzat să ofere un răspuns.
Iată întrebările adresate de România TV, ce țintește problemele din cadrul TVR, pe care conducerea instituției le ascunde sub preș:
1. Care este punctul de vedere oficial al TVR, după ce România nu a reușit să se califice în finala concursului? Ce a avut România de câștigat, în urma participării? Dar de pierdut?
2. Cât a costat organizarea selecției naționale, respectiv participarea României la ediția Eurovision 2023?
3. De ce TVR nu a mai dat în judecată EBU, după frauda de anul trecut, așa cum s-a angajat public și de ce România nu a fost retrasă din concursul muzical, părăsit deja mai multe state?
4. Contraperformanța din 2023 a României la Eurovision a dat naștere unui nou val de nemulțumire în societate, în urma căruia cetățenii cer retragerea țării noastre din acest concurs. Cât de mult contează pentru TVR responsabilitatea banului public, verticalitatea în raport cu instituțiile internaționale și opinia cetățenilor pe care-i reprezintă?
5. Va pune în aplicare TVR angajamentele declarate anul trecut – retragerea din concurs și acțiunea în instanță a EBU?
6. Cât de multă credibilitate mai are concursul Eurovision la nivelul TVR, după scandalurile din ultimii ani?
– câștigătorul din 2016, Ovidiu Anton, nu a mai fost trimis în faza internațională a concursului, pe motiv că „nu mai există finanțare”, după ce câștigase selecția națională;
– frauda la care a fost supusă România în 2022;
– contraperformanțele din 2023, 2021, 2019, 2018.
7. Cât de multă credibilitate mai are TVR în rândul artiștilor cunoscuți din România, care nu mai sunt interesați de participarea la acest concurs?
8. Cine își va asuma din TVR cu mandatul pe masă un viitor eșec al României la Eurovision?
„ART. 7
(1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz,
în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În
cazul în care durata necesara pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în
maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.
(2) Refuzul comunicării informaţiilor solicitate se motivează şi se comunica în termen de 5 zile de la primirea petiţiilor.
(3) Solicitarea şi obţinerea informaţiilor de interes public se pot realiza, dacă sunt întrunite condiţiile tehnice necesare, şi în format electronic.”