În prima ședință de guvern în cadrul noului mandat de la Ministerul Agriculturii, Petre Daea a prezentat raportul după primele zile în funcție.
„Vă asigur pe dumneavoastră şi pe întregul guvern că ministrul Daea va avea o abordare responsabilă vizavi de portofoliul pe care astăzi îl începe cu un act normativ extrem de important, pe care-l punem pe ordinea de azi şi anume asigurarea accizei la motorină pentru a executa lucrările în câmp.
Evident că actul răspunderii guvernamentale m-a îndemnat să folosesc prima secundă de timp pentru a vedea la faţa locului ce se întâmplă, motiv pentru care după îndeplinirea formală a actului constituţional de a depune jurământul, (…) sunt în Guvern să vă spun ce am constatat”, a precizat oficialul de la MADR, în ședința de la Palatul Victoria.
Noul ministru al Agriculturii susține că toate culturile irigate se prezintă bine. În schimb, în zonele care nu sunt conectate la sistemul de irigație situația diferă de destul de mult. Există areale mici în are „ploile nu au putut satisface pretenția plantelor”, dar și suprafețe satisfăcătoare, unde perspectivele sunt optimiste.
„E necesar să văd ce se întâmplă la faţa locului, ştiind că în informările pe care le primeam de la instituţiile de specialitate seceta pedologică în România era o realitate şi este o realitate.
Inginerul agronom trebuie să vadă acolo practic care este suferinţa plantei. Din acest punct de vedere, am putut vineri după-amiază până luni la orele 14.00 am putut să văd 10 judeţe, în ordine: Călăraşi, Galaţi, Brăila, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bacău, Buzău.
Trei aspecte principale se desprind: toate culturile care sunt în sistem irigabil şi care au fost irigate au o stare de vegetaţie corespunzătoare. Cu alte cuvinte, există perspectiva producţiei.
Pe suprafeţele care sunt în afara sistemului de irigaţii avem două situaţii distincte. O situaţie în care avem un grad de afectare generat pe areale mici în care ploile n-au putut satisface pretenţia plantelor. Aici avem de-a face cu o compromitere totală în mod deosebit pentru culturile de primăvară, respectiv porumbul şi floarea soarelui.
În alte zone sunt grade diferite de afectare.
Am dispus la faţa locului (…) să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv prin suplimentarea cu agregate astfel încât să creem nivele de exploatare pentru a putea împinge apa şi pentru a putea ajunge la rădăcina plantelor. Lucrul ăsta s-a întâmplat efectiv. Se materializează unde este posibil”, a mai punctat ministrul, de profesie inginer agronom.
Petre Daea va prezenta în curând, un raport detaliat, în urma vizitelor din cele zece județe ale țării.
„Am introdus în dispozitivul de lucru din structurile judeţene specialiştii care participă în baza ordinului pe care l-au emis prefecţii pentru a putea vedea la faţa locului măsurând, evaluând fiecare parcelă în parte să se constate ce s-a pierdut efectiv.
În al treilea rând, ministrul Bode cu celeritate mi-a dat sprijinul de a semna în 24 ore un act normativ cu o putere de ordin comun de ministru care deja în Monitorul Oficial. Prin acest ordin am dat libertatea fermierilor să poată să intervină imediat în funcţie de situaţia concretă, să-şi recolteze culturile care au fost calamitate şi să le schimbe destinaţia”, a conchis ministrul.
În cadrul ședinței, prim-ministrul l-a asigurat pe Petre Daea de tot sprijinul său.
„Încă de săptămâna trecută am discutat atât cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, cât şi cu reprezentanţii Ministerului Mediului pentru atenţia pe care trebuie să o acordăm situaţiei generate de seceta pedologică, de asemenea, măsurile pe care trebuie să le luăm ca să continuăm sprijinul pe care-l acordăm domeniului agriculturii.
Am discutat o serie întreagă de măsuri care s-au concrezitat în pachetul de sprijin pentru România.
Odată ce aţi avut aceste prime evaluări, o să continuăm tot ceea ce înseamnă impactul acestei secete persistente şi să găsim soluţii pentru a putea să sprijinim fermierii români”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Lipsa irigațiilor reprezintă una dintre cele mai acute probleme ale României. De curând, Mircea Coșea a criticat autorii PNRR-ului, pentru că nu au acordat atenție acestui domeniu crucial pentru țara noastră.
„PNRR-ul este singura șansă reală pe care România o are în următorul deceniu, de a se dezvolta. Ideea domnului ministru (n.r. – Marius Budăi, Ministerul Muncii), de a discuta în coaliție (n.r. – despre problema pragurilor impuse pentru plata pensiilor de stat), este absolut necesară, pentru ca PNRR-ul a fost compromis.
Nu numai din cauza capitolului cu pensiile… Avem un capitol la agricultura, la energie, la mediu. La agricultura, în general irigațiile. E o chestiune care trebuie foarte clar spusă – ori a fost incompetență crasă din partea celor care au lucrat atunci, ori a fost un act de sabotare a României pe termen lung. Coaliția de atunci, care a realizat această oroare economică trebuie să fie trasă la răspundere. Altfel, noi pierdem. Vedem cât de greu este cu pensiile, dar ce facem cu agricultura și cu energia?”, a declarat Mircea Coșea, pentru România TV.