Lipsa irigațiilor distruge agricultura din România. Petre Daea: „Ploile n-au putut satisface pretenția plantelor”

În ședința de miercuri, 13 iulie, Petre Daea a prezentat raportul de activitate, după ce a încheiat primul tur de forță pe terenurile agricultorilor.
Filip Stan
13 iul. 2022, 12:38
Lipsa irigațiilor distruge agricultura din România. Petre Daea: „Ploile n-au putut satisface pretenția plantelor

În prima ședință de guvern în cadrul noului mandat de la Ministerul Agriculturii, Petre Daea a prezentat raportul după primele zile în funcție.

„Vă asigur pe dumneavoastră şi pe întregul guvern că ministrul Daea va avea o abordare responsabilă vizavi de portofoliul pe care astăzi îl începe cu un act normativ extrem de important, pe care-l punem pe ordinea de azi şi anume asigurarea accizei la motorină pentru a executa lucrările în câmp.

Evident că actul răspunderii guvernamentale m-a îndemnat să folosesc prima secundă de timp pentru a vedea la faţa locului ce se întâmplă, motiv pentru care după îndeplinirea formală a actului constituţional de a depune jurământul, (…) sunt în Guvern să vă spun ce am constatat”, a precizat oficialul de la MADR, în ședința de la Palatul Victoria.

 

Petre Daea: „Avem un grad de afectare generat pe areale mici în care ploile n-au putut satisface pretenţia plantelor”

 

Noul ministru al Agriculturii susține că toate culturile irigate se prezintă bine. În schimb, în zonele care nu sunt conectate la sistemul de irigație situația diferă de destul de mult. Există areale mici în are „ploile nu au putut satisface pretenția plantelor”, dar și suprafețe satisfăcătoare, unde perspectivele sunt optimiste.

„E necesar să văd ce se întâmplă la faţa locului, ştiind că în informările pe care le primeam de la instituţiile de specialitate seceta pedologică în România era o realitate şi este o realitate.

Inginerul agronom trebuie să vadă acolo practic care este suferinţa plantei. Din acest punct de vedere, am putut vineri după-amiază până luni la orele 14.00 am putut să văd 10 judeţe, în ordine: Călăraşi, Galaţi, Brăila, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bacău, Buzău.

Trei aspecte principale se desprind: toate culturile care sunt în sistem irigabil şi care au fost irigate au o stare de vegetaţie corespunzătoare. Cu alte cuvinte, există perspectiva producţiei.

Pe suprafeţele care sunt în afara sistemului de irigaţii avem două situaţii distincte. O situaţie în care avem un grad de afectare generat pe areale mici în care ploile n-au putut satisface pretenţia plantelor. Aici avem de-a face cu o compromitere totală în mod deosebit pentru culturile de primăvară, respectiv porumbul şi floarea soarelui.

În alte zone sunt grade diferite de afectare.

Am dispus la faţa locului (…) să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv prin suplimentarea cu agregate astfel încât să creem nivele de exploatare pentru a putea împinge apa şi pentru a putea ajunge la rădăcina plantelor. Lucrul ăsta s-a întâmplat efectiv. Se materializează unde este posibil”, a mai punctat ministrul, de profesie inginer agronom.

 

Angajamentul ministrului Petre Daea

 

Petre Daea va prezenta în curând, un raport detaliat, în urma vizitelor din cele zece județe ale țării.

„Am introdus în dispozitivul de lucru din structurile judeţene specialiştii care participă în baza ordinului pe care l-au emis prefecţii pentru a putea vedea la faţa locului măsurând, evaluând fiecare parcelă în parte să se constate ce s-a pierdut efectiv.

În al treilea rând, ministrul Bode cu celeritate mi-a dat sprijinul de a semna în 24 ore un act normativ cu o putere de ordin comun de ministru care deja în Monitorul Oficial. Prin acest ordin am dat libertatea fermierilor să poată să intervină imediat în funcţie de situaţia concretă, să-şi recolteze culturile care au fost calamitate şi să le schimbe destinaţia”, a conchis ministrul.

 

Nicoale Ciucă, promisiune pentru Petre Daea și agricultorii români

 

În cadrul ședinței, prim-ministrul l-a asigurat pe Petre Daea de tot sprijinul său.

„Încă de săptămâna trecută am discutat atât cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, cât şi cu reprezentanţii Ministerului Mediului pentru atenţia pe care trebuie să o acordăm situaţiei generate de seceta pedologică, de asemenea, măsurile pe care trebuie să le luăm ca să continuăm sprijinul pe care-l acordăm domeniului agriculturii.

Am discutat o serie întreagă de măsuri care s-au concrezitat în pachetul de sprijin pentru România.

Odată ce aţi avut aceste prime evaluări, o să continuăm tot ceea ce înseamnă impactul acestei secete persistente şi să găsim soluţii pentru a putea să sprijinim fermierii români”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

 

Mircea Coșea, verdict dur: „PNRR-ul a fost compromis”

 

Lipsa irigațiilor reprezintă una dintre cele mai acute probleme ale României. De curând, Mircea Coșea a criticat autorii PNRR-ului, pentru că nu au acordat atenție acestui domeniu crucial pentru țara noastră.

„PNRR-ul este singura șansă reală pe care România o are în următorul deceniu, de a se dezvolta. Ideea domnului ministru (n.r. – Marius Budăi, Ministerul Muncii), de a discuta în coaliție (n.r. – despre problema pragurilor impuse pentru plata pensiilor de stat), este absolut necesară, pentru ca PNRR-ul a fost compromis.

Nu numai din cauza capitolului cu pensiile… Avem un capitol la agricultura, la energie, la mediu. La agricultura, în general irigațiile. E o chestiune care trebuie foarte clar spusă – ori a fost incompetență crasă din partea celor care au lucrat atunci, ori a fost un act de sabotare a României pe termen lung. Coaliția de atunci, care a realizat această oroare economică trebuie să fie trasă la răspundere. Altfel, noi pierdem. Vedem cât de greu este cu pensiile, dar ce facem cu agricultura și cu energia?”, a declarat Mircea Coșea, pentru România TV.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Gestul romantic făcut de Sânziana Negru pentru iubitul ei, Ștefan Floroaica, în vacanța din Arabia Saudită. Actorul e plecat la Asia Express / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce pun austriecii în șnițel ca să iasă o delicatesă. Ingredientul pe care să-l folosești dacă vrei să-l faci bun ca la restaurantele din Viena
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. A primit azi singurul document de care mai avea nevoie. E oficial
Playtech.ro
Românii din afară se întorc acasă pentru a lucra cu Umbrărescu. Salariile oferite de regele asfaltului
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Se retrag SUA din România? Expert de la Washington: „Guvernul trebuie să prezinte planuri de apărare și pentru acest scenariu”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Evz.ro
Schimbări majore în Programul Noua Casă 2025. Suma minimă care trebuie plătită în avans
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor și cântăreț ne-a părăsit. Va fi nemuritor în inimile noastre
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Alianţa Electorală România Înainte condusă de PSD, PNL şi UDMR susţine candidatura lui Crin Antonescu
MediaFlux
RĂSTURNARE de situație! S-au aflat MOTIVELE ANULĂRII alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Atenție! Și anvelopele de iarnă vă pot pune în pericol. DETALIUL care îți poate salva viața