Bărbaţii care au tulburări ale somnului riscă de două ori mai mult să facă un cancer la prostată – este concluzia unui studiu apărut în revista americană Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Se ştia deja că insomnia la femei creşte riscul de cancer la sân. În ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, studiile anterioare au avut rezultate contradictorii şi nu au permis stabilirea unei legături clare între insomnie şi cancerul la prostată. Însă, potrivit celei care a condus studiul, Lara Sigurdardottir, paralela între cele două patologii este uşor de constatat: „Cancerul de prostată este una din principalele probleme de sănătate la bărbaţi, iar tulburările de somn sunt şi ele destul de comune”, scrie Agerpres.
Plecând de la această constatare, o echipă de cercetători de la Universitatea din Reykjavik a decis să aprofundeze analizele pe această temă. Au ales un grup de 2.102 bărbaţi între 67 şi 96 de ani, cărora le-au pus patru întrebări: dacă iau medicamente ca să doarmă, dacă au probleme să adoarmă, dacă se trezesc noaptea şi apoi le este greu să adoarmă din nou şi dacă se trezesc în zori şi au dificultăţi în a adormi iarăşi.
Participanţii la studiu au fost observaţi cinci ani. La început, niciunul din cei 15% bărbaţi cu tulburări grave sau foarte grave ale somnului nu aveau cancer la prostată; după cinci ani, 6,4% dintre ei aveau boala. În ceea ce îi priveşte pe participanţii care nu au avut probleme cu somnul, numărul celor care au făcut cancer la prostată a fost cu jumătate mai puţin. Este o diferenţă de număr, dar şi de intensitate: cancerele apărute la bărbaţii care au semnalat probleme ale somnului au fost de trei ori mai grave decât la cei care dorm fără greutate.
Lara Sigurdardottir consideră că aceste date indică o eventuală soluţie pentru medicină. „Dacă rezultatele noastre se confirmă prin studii ample, somnul ar putea deveni o posibilă ţintă pentru a acţiona împotriva cancerului la prostată„, a încheiat ea.