Rolul implanturilor dentare este acela de a asigura stabilitate, indiferent ca alegi coroanele dentare, proteza partiala sau proteza completa, acestia vor trebui sa semene cat mai bine cu dintii sanatosi si naturali.
Sub tesuturile gingiilor radacina acestuia se extinde in maxilar, ancorata intr-o priza si tinuta pe loc cu ajutorul tesuturilor parodontale puternice. Scopul radacinii este dublu, acela de a furniza nervilor si tesuturilor dintilor nutrienti si de a stabiliza dintele, deoarece este expus presiunii de muscare si mestecare.
„Pentru a avea o sanatate orala buna, toate aceste componente ale danturii trebuie sa fie sanatoase, in stare cat mai buna. De aceea, de cele mai multe ori, atunci cand o componenta nu este ingrijita corect, ea afecteaza intreaga cavitate bucala si duce la probleme de sanatate si la pierderea dintilor”, spune Dr. Remus Stratulat, medic estetica dentara la cabinetul Dental One.
Efectele unui implant dentar
Cand radacina dentara este pierduta si soclul din maxilar este lasat gol, osul devine reabsorbit, astfel incat corpul sa poata utiliza mineralele si substantele nutritive in alta parte. De-a lungul timpului, lipsa unei radacini de stimulare a maxilarului poate duce la degradarea oaselor, ceea ce, la randul sau, poate duce la o pierdere suplimentara a dintilor.
In plus fata de stabilizarea coroanei dentare sau a protezei dentare, implanturile dentare ofera, de asemenea, stimularea pe care o dezvolta maxilarul, ajutand astfel la mentinerea unei alimentari sanatoase de substante nutritive.
Personalizarea implantului dupa nevoile pacientului
Fiecare implant dentar este creat ca dinte individual. Numarul de implanturi pe care il soliciti va depinde de mai multi factori, inclusiv de numarul de dinti lipsa sau de cat de mare este proteza, dar, de asemenea, si de sanatatea orala din acel moment, de posibilitatea complicatiilor sau a altor efecte negative.
De exemplu, un singur implant dentar acoperit cu o coroana poate fi utilizat pentru a inlocui un singur dinte pierdut. Daca ai nevoie de o proteza partiala sau o proteza completa, specialistul recomanda numarul optim de implanturi dupa evaluarea starii maxilarului si a sanatatii orale.
„Medicul implantolog are nevoie de analiza Computerului Tomograf pentru a decide tipul de implant si analizele de sange ale pacientului”, explica specialistul.
Cine are nevoie de un implant dentar?
Pacientii care au nevoie de implant dentar sunt de toate varstele, acestea fiind alegerea potrivita pentru oricine are dinti lipsa, unul, mai multi sau chiar toti dintii din cauza ranilor, a defectelor, a bolii sau a degradarii. Ele pot fi chiar o optiune pentru adolescenti dupa pubertate atunci cand maxilarul se opreste din crestere, in mod obisnuit in jurul varstei de 16 ani pentru fete si 18 ani pentru baieti.
„Un medic specialist poate determina daca implanturile dentare sunt potrivite pentru fiecare pacient, dupa un consult amanuntit si dupa cercetarea istoricului stomatologic si medical. Implanturile dentare reprezinta un aspect important al stomatologiei si al sanatatii noastre. Implanturile dentare sunt alegerea superioara pentru a ne imbunatati sanatatea, estetica, functia si confortul”, afirma dr. Remus Stratulat.