Lira sterlină a scăzut sub valoarea de 1,14 dolari, cel mai scăzut nivel după 1985. Oficiul pentru Statistică Națională a transmis că vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,6% în luna august, cea mai mare scădere din decembrie 2021. În același timp, situaţia este semnificativ mai rea decât se așteptau economiștii.
„Cred că Regatul Unit este deja în recesiune”, a spus Michael Hewson, analist șef de piață la CMC Markets UK, citat de CNN.
Lira a fost afectată de o serie de date economice slabe, dar și de creșterea abruptă a dolarului american. Moneda americană este acum aproape de cel mai puternic nivel din ultimele două decenii în comparație cu alte monede, putere susținută de așteptările că Rezerva Federală va crește ratele săptămâna viitoare.
Dar perspectivele economice din Regatul Unit înseamnă că lira sterlină suferă mai mult decât majoritatea celorlalte monede. A pierdut peste 15% din valoarea sa față de dolar în acest an, în comparație cu scăderea de 12% suferită de euro.
Planul prim-ministrului Liz Truss de a subvenționa facturile la energie pentru gospodării și întreprinderi poate atenua suferinţa în această iarnă, dar e posibil să nu fie suficient pentru a restabili creșterea.
💥 Pound falls below $1.14 for the first time since 1985 pic.twitter.com/P6GOuBqui2
— Andy Bruce (@BruceReuters) September 16, 2022
Banca Angliei a prezis o recesiune prelungită înainte ca planul să fie anunțat.
Investitorii au fost, de asemenea, deranjați de indicii că guvernul va plăti scump pentru programul său energetic, care ar putea costa până la 150 de miliarde de lire sterline (171 de miliarde de dolari), prin creșterea bruscă a datoriilor naționale a Marii Britanii. Vinerea viitoare sunt așteptate mai multe detalii pe această temă.
O altă problemă este că Marea Britanie importă mai mult decât exportă. Aceasta înseamnă că o liră mai slabă crește prețul combustibilului, alimentelor și altor bunuri, ceea ce face și mai dificil pentru Banca Angliei să țină prețurile sub control.