Rezultatele au fost anunţate joi de preşedintele USR, Dan Barna, care a precizat că 82% dintre membrii partidului şi-au exprimat opţiunea în cadrul alegerilor interne pentru desemnarea candidaţilor. Primii 15 candidaţi USR la europarlamentarele din 2019 sunt:
1. GHINEA Cristian – Sector 3
2. ARMAND Clotilde-Marie-Brigitte – Sector 1
3. ȘTEFĂNUȚĂ Nicolae Bogdănel – Sibiu
4. BOTOȘ Vlad-Marius – Arad
5. GHEORGHE Vlad-Dan – Sector 6
6. RENIUȚ Anamaria Naomi – Brașov
7. GHELMEZ Radu-Ionuț – Diaspora
8. MIHAIU Radu Nicolae – Sector 2
9. LORINCZ Iulian Ștefan – Diaspora
10. CRISTIAN Adriana – Cluj
11. CRIȘAN Camelia Carmen – Sector 6
12. ȚĂRANU George – Iași
13. GURLUI Silviu-Octavian – Iași
14. STOIAN Teodora – Sector 3
15. VĂRZARU Alexandru-Gabriel – Timiș
85 de membri USR s-au înscris în cursa internă pentru alegerile europarlamentare din 2019.
„La USR e sărbătoare! Astăzi am aflat lista candidaților care vor reprezenta USR la alegerile europarlamentare. Rezultatul implicării și votului a peste 5.000 de colegi.
O mare parte dintre cei de pe listă au venit cu câteva ore înainte de afișarea rezultatelor pentru a asista la decriptarea votului. Am stat împreună în grota USR, locul în care ne-am bucurat împreună și de succesul rezultatului #FaraPenali. Au venit din toate colțurile țării și din diaspora, ca să ne bucurăm împreună de sărbătoarea democrației din familia USR.
De astăzi până în mai 2019 ne veți vedea deseori împreună, ne-am propus să câștigăm lupta pe care am început-o încă din 2016, când am intrat în Parlament: USR face politică altfel și va face o Românie așa cum trebuie să fie, condusă de oameni cinstiți și competenți.
Votul de astăzi este despre cum noi, la USR, construim România mai bună din viitor”, se arată pe pagina Facebook a USR.
Campania internă pentru alegerea candidaţilor a început pe 1 octombrie şi au fost organizate peste zece dezbateri în oraşe din ţară. Procesul de votare a debutat în data de 22 noiembrie şi s-a încheiat joi, la ora 12,00
USR a anunţat că este primul partid din România care îşi alege candidaţii la europarlamentare printr-un proces de tip „primaries”, adică prin votul tuturor celor peste 5.300 membri. Votul s-a desfăşurat printr-un sistem electronic, online, securizat şi verificabil, a menţionat aceeaşi sursă.
Fiecare membru a putut să aleagă şapte candidaţi şi să le acorde puncte în ordinea preferinţelor: candidatul cel mai bine plasat a primit nouă puncte, cel de pe locul doi şapte puncte şi următorii candidaţi au primit cinci, patru, trei, două, respectiv un punct. Pentru fiecare candidat s-a făcut suma tuturor punctajelor primite pe buletinele de vot, iar aceştia au fost ordonaţi conform sumelor punctajelor primite.