Lista celor 14 alimente de bază care se vor ieftini. Cu cât scade preţul la ulei, ouă, carne, cartofi mălai sau fructe

Plafonarea adaosului comercial rămâne varianta pe care o ia în calcul Executivul pentru reducerea prețului la alimentele de bază. Surse din guvern vorbesc de cel mult 20 la sută adaos pentru procesatori și lanțurile de magazine.
Mircea Filipescu
27 iun. 2023, 19:44
Lista celor 14 alimente de bază care se vor ieftini. Cu cât scade preţul la ulei, ouă, carne, cartofi mălai sau fructe

Avem lista cu alimente care vor avea preţ redus din iulie! Măsura va fi luată pentru o perioadă de trei luni, prin ordonanță de urgență. Pâinea albă simplă, fără specialități, laptele la un litru, ouă de categoria M, cartofii albi, mălai standard la 1 kg fac parte din lista cu cele 14 produse de bază ale căror prețuri vor scădea în perioada următoare.

Ordonanța de Guvern privind scăderea adaosului comercial pentru alimente de bază ar putea fi o soluție pe termen scurt, spune președintele Senatului, Nicolae Ciucă. Procesatorii și retailerii ar putea reduce adaosul comercial cu 10% pentru alimentele de bază, au declarat reprezentanții Micilor Rețele Comerciale pentru Euronews. Este doar una din variantele de pe masa negocierilor cu Guvernul pentru ieftinirea alimentelor.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă care are scopul reducerii preţurile la alimente va fi pus, miercuri în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Agriculturii, au precizat surse guvernamentale.Conform prevederilor, ordonanţa va include reducerea adaosurilor comerciale cu până la 20% la procesator şi 20% la retaileri, au mai explicat sursele citate care au adăugat că reducerea adaosurilor comerciale va fi aplicată pe o perioadă de trei luni. Este posibil ca proiectul de OUG să figureze pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Executivului, au mai spus sursele respective.

Prin urmare, la procesator preţul de achiziţie al materiilor prime va fi făcut un cost de producţie şi anume fişa de cost în care sunt incluse cheltuilelile directe şi indirecte pentru a nu afecta activitatea, iar după ce are fişa de cost, procesatorul poate pune un adaos comercial de maximum 20%, au explicat sursele guvernamentale pentru Romania TV. În prezent adaosul pleacă de la 10 şi ajunge până la 45%.

De asemenea, ca sa nu fie activitatea afectată, a fost introdus în lanţ şi distribuţia. Astfel, cei care au costuri operaţionale pot aplica adaos de maximum 5%, dar va fi cumulat pe lanţ, iar pe lanţ nu poate fi mai mare de 5% faţă de preţul de achiziţie de la procesator, au mai precizat sursele menţionate.

În ceea ce priveşte supermarketul, va avea costurile toate incluse în preţul produsului cu amortizare şi reparaţii magazine, iar marja de adaos comercial e de maximum 20%. Totodată, pe perioada actualul normativ sunt suspendate taxele prevăzute in legea practicilor comerciale neloiale, au mai explicat surse din Guvern,

Lista alimentelor de bază care vor fi reduse:

  • Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
    Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
    Brânză telemea din lapte de vacă vrac
    Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
    Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
    Mălai standard 1 kg
    Ouă de găină calibrul M 10 buc.
    Ulei de floarea-soarelui 1L
    Carne proaspătă pui*
    Carne proaspătă porc**
    Legume proaspete vrac***
    Fructe proaspete vrac**
    Cartofi proaspeți albi vrac
    Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc

***Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă

Conform surselor citate, vor fi efectuate controale de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a verifica fişele de cost.

”Ideea e bună, dar noi nu înțelegem cum să aplicăm, să vină cu norma clară, pentru că noi punem adaosul și apoi calculăm costurile, de exemplu luăm laptele cu 6 lei, punem un adaos până la 7 lei, din leul ăla trebuie să plătim după angajați, curent etc. Ordonanța de urgență o să spună așa: pune toate costurile, după care nu o să mai poți să pui mai mult de 20% adaos. Dar cum fac eu costurile, dacă eu n-am factura de energie electrică din decembrie și până acum?”, declară Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlocii.

Prețuri pentru toate buzunarele pe litoralul românesc. Cât costă o ciorbă de burtă la împinge tava, în Eforie Nord

Președintele Senatului Nicolae Ciucă consideră că soluția va fi posibilă doar prin dialogul cu toți actorii implicați, atât din lanțul de producție cât și cu retailerii.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: ”Cu toții susținem ca cetățenii români să acceseze produsele de bază la prețurile accesibile. E nevoie de analize și dialog cu toți cei care își desfășoară activitatea în tot lanțul. Din analiza pe care am făcut-o, acordul voluntar poate să asigure cea mai bună măsură. Ordonanța poate fi o măsură dacă se aplică pe o perioadă scurtă. În acest moment, o măsură care să ducă la o serie de blocaje în ceea ce privește asigurarea producției nu este binevenită.”

Cum au evoluat prețurile în ultima perioadă. Alimentele obișnuite care au intrar la categoria de lux

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, în contextul referiririi la variantele de reducere a preţurilor la alimente, că nu va accepta ca o coaliţie să conducă guvernul României, dar, aşa cum a făcut când Nicolae Ciucă a fost prim-ministru, deciziile majore le vor lua împreună. El a spus despre reducerea preţurilor la alimentele de bază, că nu vorbeşte de preţuri plafonate. ”Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul, voi veni cu această schemă în guvern, indiferent dacă va fi acord, acordul nu poţi să-l faci numai cu reteilerii, ci şi cu producători, distribuitori şi importatori”, a spus Ciolacu.

Sorin Minea: Scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului la alimente, ci duce la plafonarea preţului. Ar fi perfectă reducerea TVA pentru a putea păstra preţurile pe loc, pentru că preţurile urcă

Sorin Minea, preşedintele RomAlimenta, a afirmat că scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului, ci la plafonarea acestuia şi a precizat că ar fi perfectă o reducere a TVA pentru a putea păstra preţurile la acest nivel deoarece acestea cresc.

Sorin Minea a declarat marţi, la Prima News, că o problemă foarte mare o reprezintă aprovizionarea unităţilor de procesare.  “Problema în România la ora actuală, şi este o problemă mare, nu acuz pe nimeni, este aprovizionarea unităţilor de procesare. Carne, nu prea mai avem, mai ales porc, avem pasăre. Iar în rest preţurile din România sunt mai mari decât preţurile pe piaţa externă. De aceea, se importă foarte mult. Poate printr-un ajutor dat producătorilor s-ar putea stabiliza preţurile.  S-a vorbit de cei 10% returnaţi dacă materia primă este românească. Este un lucru îmbucurător”, a afirmat Sorin Minea.

Creșterea salariilor, o mare țeapă, susțin cadrele didactice. Veniturile profesorilor din România au fost majorate cu 50% mai puțin față explozia prețurilor

El a precizat că o scădere a TVA nu duce la o reduere a preţului la alimente, ci la o plafonare a acestuia. “Scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului, ci duce la plafonarea preţului. Ar fi perfectă reducerea TVA pentru a putea păstra preţurile pe loc pentru că preţurile urcă. (…) Preţul general se aliniază preţurilor din Vest şi la materii prime şi la produs final.Noi avem o mare problemă. Prin comerţul intracomunitar care este liber nu putem niciodată să vindem mai scump decât celelalte ţări din Europa. Orice negustor, aici mă refer la orice retail, va prefera să vândă către consumator o marfă mai ieftină, iar consumatorul în ultimul timp s-a axat pe alimente mai ieftine.  A explica că noi trebuie să vindem mai scump pentru că producem cu materii prime din România sau procesăm în România, consumatorul va spune da, eu cumpăr româneşte,  dar în clipa când ajunge la raft va cumpăra în funcţie de preţ”, a mai transmis preşedintele RomAlimenta.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Maramureș pentru cea mai delicioasă supă. Ingredientul surpriză care îi dă o aromă de neuitat
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Netflix dă cea mai proastă veste. Mulți abonați se gândesc să renunțe
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Tensiuni la Senat: Sindicatele contestă restructurările anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!