Zile libere 2024. Salariatele care urmează să nască pot intra, conform OUG nr. 158/2005, în concediul de maternitate și pot primi o indemnizaţie lunară care depinde de stagiul de cotizare. Durata concediului de maternitate la care au dreptul asiguratele este de 126 de zile calendaristice.
Concediul de risc maternal se acordă gravidelor, lăuzelor și celor care alăptează, pentru protecția sănătății și securității acestora și/sau a fătului/copilului lor. Atât concediul, cât și indemnizația de risc maternal (în cuantum de 75% din media veniturilor din ultimele șase luni) se acordă fără a fi nevoie de îndeplinirea stagiului de cotizare.
Concediul paternal este reglementat prin Codul muncii și, în mod special, prin Legea nr. 210/1999. Durata sa standard e de 10 zile, iar pentru tații care au absolvit un curs de îngrijire a nou-născutului (puericultură), angajatorii vor trebui să acorde, în total, 15 zile lucrătoare drept concediu paternal, potrivit avocatnet.ro.
Oricare dintre părinți poate cere concediul și indemnizația de creștere a copilului. Pe timpul concediului se acordă o indemnizație 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.
Printre concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii se numără și concediile medicale şi indemnizaţiile pentru îngrijirea copilului bolnav. Pentru acest tip de concediu, statul suportă integral indemnizația (85% din media veniturile brute ale ultimelor șase luni), chiar dacă angajatorul e cel care plătește concediul inițial și apoi recuperează banii de la stat.
Zile libere 2024. Câte libere primești, în 2024, dacă te căsătorești: Ce prevede Codul Muncii
Conform Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, cel care poate intra în concediul de acomodare este adoptatorul. Totuși, oricare dintre soții familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit, se poate bucura de acest concediu. În plus, pe lângă salariați, beneficiază de acest drept și persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau activităţi agricole. Durata concediului este acum de până la doi ani.
Potrivit Legii nr. 91/2014, părinții au dreptul la timp liber anual pentru a-și duce copilul la un control medical de rutină. Astfel, salariații care au unul sau maxim doi copii, pot cere anual doar o zi liberă în acest scop, în timp ce părinții cu mai mult de doi copii pot să obțină două zile libere în acest sens, fie că le solicită consecutive sau nu.
Zile libere 2024. Prima minivacanță din 2024, după cea din weekendul 6-7 ianuarie și cea de Anul Nou, va fi abia în luna mai. Atunci, românii vor avea șase zile libere, pentru că sărbătoarea de 1 Mai este legată de cea a Paștelui, plus zi-punte dată de Guvern.
Va fi liber în 1 mai (miercuri), 2 mai (zi-punte) și 3-6 mai, adică Vinerea mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, apoi prima și a doua zi de Paște.
Apoi următoarea minivacanță va fi de Rusalii. Vor fi trei zile libere, cele două de weekend – 22-23 iunie și a doua zi de Rusalii, 24 iunie.
1 Iunie, Ziua copilului, pică sâmbăta, deci nu va aduce o nouă minivacanță.
Urmează minivacanța de Sfânta Maria – 4 zile. 15 august pică joia, vineri este zi-punte dată de Guvern, urmată de weekend.
Ziua Națională și Sfântul Andrei vor fi în weekend, iar ziua de Crăciun va pica miercurea.
Zile libere 2024
Zile libere 2024. Codul muncii oferă posibilitatea salariatului de a lipsi de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială, altele decât cele pentru căsătorie, studii sau înmormântarea unor rude. Legislația prevede că angajații pot primi până la 10 astfel de zile libere.
Salariații din România au dreptul anual la maximum 10 zile libere în situații neprevăzute, cauzate de boală sau accident în familie, care necesită prezența imediată a acestora. Angajatul trebuie să informeze angajatorul în scris înainte de a lua o astfel de zi liberă.
Mai multe detalii: