Lista lui Ponta pentru şefia Parchetelor VIDEO

Premierul a mers marţi la CSM pentru a discuta despre procedura de numire a şefilor Parchetelor. Victor Ponta urma să prezinte o listă cu patru nume pentru şefia Parchetului General, a DNA şi a DIICOT în cadrul discuţiilor cu membri Consiliului Suprem al Magistraturii şi cu preşedintele Traian Băsescu, informează România TV.
Iulian Tudor
02 apr. 2013, 07:17
Lista lui Ponta pentru şefia Parchetelor VIDEO

Şeful Guvernului a participat marţi la şedinţa secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru o discuţie privind nominalizările pentru conducerea Parchetului General şi a DNA, urmând ca după aceea să aibă şi o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe aceeaşi temă.

Pentru postul de procuror general al României şi pentru cel de procuror-şef al DNA, prim-ministrul ia în calcul trei nume. Primul este cel al lui Tiberiu Niţu, cel care a fost prim-adjunctul lui Kovesi la Parchetul General. Al doilea nume vehiculat este Codruţ Olaru, cel căruia i-a expirat mandatul de procuror-şef la DIICOT, dar a primit o prelungire de mandat. Se pare că Victor Ponta ia în calcul numirea lui acum ca procuror general. Mai este luat în calcul şi Bogdan Licu, ce a fost membru în Consiliul Suprem al Magistraturii, şi fostul procuror al României, Laura Codruţa Kovesi.

Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a răspuns afirmativ marţi la o întrebare a jurnaliştilor dacă o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a susţinut că premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susţine declaraţii la CSM pe tema numirii procurorilor şi nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la şefia DNA.

„Premierul nu face declaraţii peste umăr la întrebări atât de importante. El a răspuns la întrebarea dacă va face declaraţii pe această temă şi a răspuns : Da, la CSM”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru Mediafax.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, aflat la a declarat, marţi, că nu a văzut un anunţ oficial al premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, privind persoana propusă la şefia DNA, precizând că în momentul în care va exista un astfel de anunţ îşi va spune public punctul de vedere.

După discuţia purtată, luni, cu Crin Antonescu, premierul a declarat că foarte mulţi procurori pot ocupa funcţia de procuror-şef al DNA. Pe de altă parte, Ponta a precizat că în ciuda nevoii de a se consulta cu co-preşedintele USL, decizia în privinţa nominalizării procurorului pentru conducerea DNA îi aparţine.

„Ne-am spus părerile şi nu se întâmplă nimic până nu discut mâine cu cei de la CSM şi după aceea cu preşedintele. Trebuie să discutăm dacă putem să avem un acord. Iau foarte în serios scrisoarea de la Asociaţia Magistraţilor. Este un caz foarte clar de urgenţă. O nouă procedură presupune cam şase săptămâni. Dacă putem avea o soluţie înainte de 6-7 săptămâni, cu atât mai bine. (…) Eu ţin cont de ceea ce am vorbit cu domnul Antonescu, dar, în final, decizia îmi aparţine mie ca ministru interimar”, a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă există şi alte variante pentru conducerea DNA, în afara Laurei Codruţa Kovesi, premierul a răspuns că pot fi luate în calcul şi alte nume.

„Întotdeauna există alte nume. Nu mă duc cu niciun nume mâine la CSM. Mă duc pentru că aşa scrie în lege: că e nevoie de avizul CSM. Sunt în această funcţie în care trebuie să iau decizii: unele mai populare, altele mai impopulare”, a spus Ponta.

Întrebat care sunt argumentele pentru care nu exclude nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, Ponta a răspuns: „Normal nu exclud nici un procuror să fie propus cu excepţia domnului Morar. În rest, nimeni din cei 2.500 de procurori nu este exclus”.

„Ca să fac propuneri care oricum sunt respinse mi se pare un gen de joacă politică care, eventual, poate să facă deliciul dvs., dar care nu face altceva decât să adâncească criza în momentul în care propui nişte oameni despre care ştii că vor fi respinşi. Îmi respect mult prea mult foştii colegi, procurori, ca să le fac o asemenea propunere: Haideţi să vă propun ca să vă pice Băsescu. Nu cred că cineva serios doreşte să fie supus unei asemenea proceduri. Cunosc foarte mulţi procurori care pot ocupa această funcţie. Trebuie să existe un acord. Nu înseamnă că vom avea şi un rezultat, e foarte posibil să nu existe nişte persoane asupra cărora există un acord”, a arătat Ponta.

 

Spynews
Cine este Anca Surdu, noua iubită a lui Denis Alibec. Tânăra este campioană mondială și europeană la gimnastică | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ce a pățit un român care a plătit 2000 de euro pentru o vacanță all inclusive în Turcia: “Practic sunt degeaba”
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
Playtech.ro
Zodiile care pot câștiga sume colosale de bani începând din 25 iulie 2024. Norocul e de partea lor
DailyBusiness
Românii vor avea parte de noi zile libere de la Guvern!
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Antilia, cea mai scumpă casă din lume, valorează 2 miliarde de euro. Cum arată locuința magnatului indian Mukesh Ambani | FOTO
Spynews
Ultima dorință a lui Andrei Versace înainte să moară. Cu cine a vorbit în acea zi
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Start la Programul Rabla Plus: De ce nu pot toți românii să acceseze acest program? Anunțul făcut de Administrația Fondului de Mediu
Capital.ro
Simona Halep a suferit cumplit. Adevărul despre divorțul de Toni Iuruc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Un psihopat''- Bunica și mătușa Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Luni, cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată pe Pământ
MediaFlux
DOLIU IMENS! Din păcate A MURIT ASTĂZI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!