Şeful Guvernului a participat marţi la şedinţa secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru o discuţie privind nominalizările pentru conducerea Parchetului General şi a DNA, urmând ca după aceea să aibă şi o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe aceeaşi temă.
Pentru postul de procuror general al României şi pentru cel de procuror-şef al DNA, prim-ministrul ia în calcul trei nume. Primul este cel al lui Tiberiu Niţu, cel care a fost prim-adjunctul lui Kovesi la Parchetul General. Al doilea nume vehiculat este Codruţ Olaru, cel căruia i-a expirat mandatul de procuror-şef la DIICOT, dar a primit o prelungire de mandat. Se pare că Victor Ponta ia în calcul numirea lui acum ca procuror general. Mai este luat în calcul şi Bogdan Licu, ce a fost membru în Consiliul Suprem al Magistraturii, şi fostul procuror al României, Laura Codruţa Kovesi.
Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, a răspuns afirmativ marţi la o întrebare a jurnaliştilor dacă o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a susţinut că premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susţine declaraţii la CSM pe tema numirii procurorilor şi nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la şefia DNA.
„Premierul nu face declaraţii peste umăr la întrebări atât de importante. El a răspuns la întrebarea dacă va face declaraţii pe această temă şi a răspuns : Da, la CSM”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, pentru Mediafax.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, aflat la a declarat, marţi, că nu a văzut un anunţ oficial al premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, privind persoana propusă la şefia DNA, precizând că în momentul în care va exista un astfel de anunţ îşi va spune public punctul de vedere.
După discuţia purtată, luni, cu Crin Antonescu, premierul a declarat că foarte mulţi procurori pot ocupa funcţia de procuror-şef al DNA. Pe de altă parte, Ponta a precizat că în ciuda nevoii de a se consulta cu co-preşedintele USL, decizia în privinţa nominalizării procurorului pentru conducerea DNA îi aparţine.
„Ne-am spus părerile şi nu se întâmplă nimic până nu discut mâine cu cei de la CSM şi după aceea cu preşedintele. Trebuie să discutăm dacă putem să avem un acord. Iau foarte în serios scrisoarea de la Asociaţia Magistraţilor. Este un caz foarte clar de urgenţă. O nouă procedură presupune cam şase săptămâni. Dacă putem avea o soluţie înainte de 6-7 săptămâni, cu atât mai bine. (…) Eu ţin cont de ceea ce am vorbit cu domnul Antonescu, dar, în final, decizia îmi aparţine mie ca ministru interimar”, a declarat Victor Ponta.
Întrebat dacă există şi alte variante pentru conducerea DNA, în afara Laurei Codruţa Kovesi, premierul a răspuns că pot fi luate în calcul şi alte nume.
„Întotdeauna există alte nume. Nu mă duc cu niciun nume mâine la CSM. Mă duc pentru că aşa scrie în lege: că e nevoie de avizul CSM. Sunt în această funcţie în care trebuie să iau decizii: unele mai populare, altele mai impopulare”, a spus Ponta.
Întrebat care sunt argumentele pentru care nu exclude nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, Ponta a răspuns: „Normal nu exclud nici un procuror să fie propus cu excepţia domnului Morar. În rest, nimeni din cei 2.500 de procurori nu este exclus”.
„Ca să fac propuneri care oricum sunt respinse mi se pare un gen de joacă politică care, eventual, poate să facă deliciul dvs., dar care nu face altceva decât să adâncească criza în momentul în care propui nişte oameni despre care ştii că vor fi respinşi. Îmi respect mult prea mult foştii colegi, procurori, ca să le fac o asemenea propunere: Haideţi să vă propun ca să vă pice Băsescu. Nu cred că cineva serios doreşte să fie supus unei asemenea proceduri. Cunosc foarte mulţi procurori care pot ocupa această funcţie. Trebuie să existe un acord. Nu înseamnă că vom avea şi un rezultat, e foarte posibil să nu existe nişte persoane asupra cărora există un acord”, a arătat Ponta.